вівторок, 05 лютого 2008 17:40

Вступники реєструються для тестування до 20 лютого

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Начальник Вінницького обласного управління освіти Ігор Івасюк: ”Обов’язковим для всіх є тест із української мови та літератури, інші два предмети можна обрати за бажанням”
Начальник Вінницького обласного управління освіти Ігор Івасюк: ”Обов’язковим для всіх є тест із української мови та літератури, інші два предмети можна обрати за бажанням”

Бажаючим вступити до вищих навчальних закладів 1–4 рівня акредитації необхідно пройти цього року незалежне зовнішнє оцінювання. Випускники шкіл до 20 лютого мають подати заяву, де слід вказати, з яких предметів вони хочуть пройти тести. Випускники профтехучилищ повинні зареєструватися в центрах профтехучилищ, а випускники попередніх років — у методкабінетах при відділах освіти.

Подібне масове тестування проводять вперше.

— Ми починаємо рівнятися на світові стандарти, — каже начальник Вінницького обласного управління освіти Ігор Івасюк, 40 років. — Крім того, така здача іспитів викорінить корупцію у вузах.

Тестування з яких предметів буде обов"язковим?

— Обов"язковим для всіх є тест із української мови та літератури, інші два предмети можна обрати за бажанням. Багато нарікань було від учителів стосовно того, що знання літератури не можна перевірити за тестами. Тому з літератури буде кілька творчих завдань. Їх перевірятимуть в іншій області троє різних вчителів, незнайомих між собою. Кожен учитель виставлятиме свою оцінку, потім ставиться загальна.

Коли здаватимуть тести?

— 22 квітня здаватимуть історію, 29 квітня — українську мову, 7 травня — математику. Протягом червня проводитимуть іспити з інших предметів.

Хто має право не проходити тестування?

— Цього року до вузів будуть зараховувати без результатів тестів переможців всеукраїнських олімпіад. Натомість діти-сироти, діти-інваліди першої групи, чорнобильці, діти батьків міліціонерів, шахтарів, журналістів, які загинули при виконанні службових обов"язків, цього року проходитимуть тести. Причому їхня оцінка має бути не нижчою чотирьох балів за 12-бальною шкалою.

У скільки вузів цього року можна буде подавати документи одночасно?

— Кількість вузів — необмежена. Можна подавати копії сертифікатів, завірених нотаріально. Також копію може завіряти приймальна комісія, якщо на руках вступника є оригінал документів. Єдина умова — після здачі іспитів протягом п"яти днів потрібно принести оригінал сертифікату. Інакше абітурієнт буде відрахований. Якщо сертифікат пройшов у кілька вузів, а студент вирішить навчатися в одному з них державним коштом, а в іншому — на платній основі, тоді оригінал має бути там, де навчається за державний кошт.

Чи зможуть абітурієнти перескладати тести?

— Не зможуть. Якщо дитина впевнена, що їй поставили занижену оцінку, вона має право подати на апеляцію. Перед тестами можна пройти пробне тестування в центрах оцінювання якості освіти. Коштує воно від 5 до 30 гривень, кількість спроб необмежена.

В які вузи потрібно буде здавати додаткові іспити?

— Лише на творчі професії: малювання, музику, фізкультуру.

Чи зменшиться цього року держзамовлення?

— Із кожним роком воно збільшується. Гадаю, і цього разу буде більшим. На скільки — поки що невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Вступники реєструються для тестування до 20 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі