вівторок, 24 червня 2008 20:00

Володимир Палій помер від лептоспірозу

У селі Устя Бершадського району Вінниччини поховали 64-річного Володимира Палія. Чоловік помер 8 червня від лептоспірозу, в реанімації обласної лікарні ім. Пирогова.

31 травня Володимир Палій косив сіно в долині місцевої річки Дохна. По обіді помив біля водойми ноги і пішов додому. Надвечір у нього піднялася температура, почала боліти голова. Симптоми як при звичайній застуді. Чоловік не звернув на це уваги. До Бершадської лікарні приїхав 5 червня, коли його почав непокоїти біль у м"язах. Наступного дня Палія відвіз у реанімацію його син-священик. Та врятувати його медики не змогли.

— З початку року це восьмий випадок захворювання на лептоспіроз в області. А в Бершадському районі — другий, на жаль, летальний, — розповідає завідувач епідеміологічного відділу обласної санстанції Степан Томин, 43 роки.

Кажуть, нині в реанімації перебуває ще одна людина з Бершадщини з таким самим діагнозом.

За словами Томина, в Бершадському районі щороку реєструють найбільше випадків лептоспірозу. Торік із 28 пацієнтів по області дев"ятеро були звідти. Двоє померли.

Жителі району переконані, що лептоспіроз у них через масовий неконтрольований забій худоби. Мовляв, із приватних боєнь у водойми викидають нутрощі.

— Теоретично це можливо. Лептоспірозом хворіють щурі, видри, ондатри, рідше — велика рогата худоба та свині. А бойні сприяють збільшенню кількості гризунів. Збудник лептоспірозу виділяється із сечею, — зазначає Томин. — Однак жодного випадку лептоспірозу ми не зв"язали з місцями, де роблять забій тварин.

Степан Томин пов"язує бершадську статистику захворювань на лептоспіроз із тим, що в районі найбільша кількість водойм із мало- та непроточною водою. Близько 100 ставків і чотири річки.

— Левова частка інфікування лептоспірозом трапляється якраз при контактуванні з водою, куди потрапляють збудники хвороби, — веде далі. — Найчастіше — під час риболовлі, купання в порослих рогозою ставках, на заготівлі сіна у заболоченій місцевості, травмуванні на долинах, питті води з копанок. В осінньо-зимовий період інфікуватися можна при вживанні продуктів із погребів, на які потрапили випорожнення гризунів.

Летальність під час захворювання на лептоспіроз становить від 5 до 10%.

Показник захворювання на Вінниччині — 1,6 на 100 тис. населення. По Україні — 1,4.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Палій помер від лептоспірозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі