пʼятниця, 12 вересня 2008 17:48

Володимир Козюк за власні гроші видав фотоальбом старої Вінниці

  Фотоальбом ”Вінниця: погляд у минуле”. На фото вінницькі краєвиди з річкою Південний Буг
Фотоальбом ”Вінниця: погляд у минуле”. На фото вінницькі краєвиди з річкою Південний Буг

10 вересня у вінницькій кіноконцертній залі "Плеяда" заслужений художник України Володимир Козюк, 36 років, та головний архітектор області 39-річний Сергій Царенко презентували фотоальбом "Вінниця: погляд у минуле".

До збірника внесли понад сотню фотографій міста кінця ХІХ–початку ХХ ст. Текст книги написаний українською, російською, польською, німецькою та англійською мовами.

— Ми зробили цей альбом із урахунком промахів інших видавців, — каже Володимир Козюк. — Я вивчав альбоми Києва, Сум, інших міст. У них не вистачало поліграфії, мов.

Володимир Козюк говорить, ідея створити альбом з"явилася давно. Листівки й фотографії, що увійшли до збірника, він збирав більше як 10 років. Усього в його колекції понад 400 зображень Вінниці.

— Було таке, що люди просто дарували фотографії, — розповідає художник. — Коли я звертався до київських колекціонерів, вони мені погоджувалися продати фото, тільки якщо я поміщу його в збірник, а не продам дорожче. Одна з найцінніших світлин в альбомі "У вінницькому Літньому саду диригує Микола Леонтович". Я за неї віддав дорогу фотографію, вартість якої 10 років тому була 50 доларів.

Альбом відкриває історичний вступ про Вінницю, його написав Сергій Царенко. Головному архітектору також належать анотації до фотографій.

— Я зробив компактний текст про Вінницю такою, якою її відчуваю, — продовжує Царенко. — Працював над текстами кілька тижнів вечорами, інколи навіть до глибокої ночі.

Володимир Козюк розказує, що видавали альбом за власні кошти. Від допомоги губернатора області відмовився.

— Будь-яка допомога до чогось зобов"язує, — пояснює.

Тираж книги 1100 екземплярів, вартість — 700–850 грн. Художник пообіцяв, що подарує по примірнику кожній міській бібліотеці. Мер міста та губернатор уже мають по екземпляру.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Козюк за власні гроші видав фотоальбом старої Вінниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі