вівторок, 27 травня 2008 18:17

Воду з Чопової криниці вважають цілющою

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  22 травня до Чопової криниці в урочищі Замчисько Калинівського району з’їхалися віруючі, щоб набрати цілющої води. Після богослужіння люди слухають виступ  музичного колективу. Криницю накрили цього року. Джерело б‘є з XV століття
22 травня до Чопової криниці в урочищі Замчисько Калинівського району з’їхалися віруючі, щоб набрати цілющої води. Після богослужіння люди слухають виступ музичного колективу. Криницю накрили цього року. Джерело б‘є з XV століття

— Осьо цю воду буду давати дітям, чоловіку, щоб здорові були, — відходить від криниці з пляшкою освяченої води жителька села Гущинець Калинівського району Вінниччини Марія Кісіль, 54 роки. — Худобу поїтиму, щоб не хворіла.

У глибокій долині урочища Замчисько за 3 км від села стоїть Чопова криниця. Воду тут вважають цілющою. Кажуть, що вона вгамовує головний біль, покращує зір, допомагає лікувати дітей від золотухи. Доїхати до криниці можна возом або велосипедом. Авто залишають біля лісу. Далі — пішки. Люди беруть із дому по кілька бутлів, щоб набрати помічної води.

Щороку на свято Миколи Чудотворця, 22 травня, настоятель місцевого храму протоієрей Олег Кожушний проводить богослужіння, освячує воду. Цього року прийшли майже півсотні прочан із області. Після літургії людей частують гречаною кашею з котлетами, салатом із капусти, помідорами й огірками. Запивають компотом із сушених фруктів. Парафіяни готували обід на власні гроші.

Уперше біля святині співали музичні колективи району. 79-річний Борис Цимбалюк із Гущинець змайстрував над криницею дерев"яну альтанку з металевим дахом. По боках витесав біблійні вислови: "Май добре серце", "Прими и испей во здравие свое". Вбудував крани — одночасно кілька людей можуть наливати воду в пляшки. За 20 м зробив туалет.

— Кажуть, що в цій криниці інколи чути, як дзвонять дзвони, — каже керівник гущинецького ансамблю української пісні "Надбужани" Віктор Томчук, 49 років. — Якось приїжджали з компанії "Кока-Кола". Брали воду на експертизу. Сказали, що вона ідеальна. Тільки запасів мало, щоб запустити виробництво.

Раніше люди використовували жердину. Прив"язували до неї кухлики і так витягували джерельну воду. Умивалися і втиралися хустинками. Вішали їх на гілки над стежкою, коли верталися додому. Це означало, що хвороби залишаються в лісі, а люди стають здоровими і сильними.

— Не вода зцілює, а віра, — зазначає Олег Кожушний. — Сюди не тільки на свято, постійно приїздять із усієї України.

Неподалік від криниці зберігся фрагмент стіни колишнього винокурного заводу XV–XVI ст. Підприємство платило податок Речі Посполитій, який називали "чопове". Його сплачували міщани за виробництво вина, пива, горілки й меду. Для вина брали тільки добру  воду. Від цього походить назва Чопова криниця.

Зараз ви читаєте новину «Воду з Чопової криниці вважають цілющою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі