вівторок, 29 січня 2008 15:26

Водогони в Калинівському районі вестимуть за гроші швейцарців

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Голова Калинівської райдержадміністрації Олександр Мідяний: ”До кінця року плануємо газифікувати села Мізяків, Мізяківська Слобідка та Павленки”
Голова Калинівської райдержадміністрації Олександр Мідяний: ”До кінця року плануємо газифікувати села Мізяків, Мізяківська Слобідка та Павленки”

18 січня затвердили цьогорічний бюджет на Калинівський район. Уперше врахували часткове фінансування будівництва водогону одразу у восьми селах — Черепашинці, Нова Гребля, Павлівка, Уладівське, Гущинці, Іванів, Дружелюбівка та Пиків. Нині вода в них має завеликий вміст солей і нітратів. Присмак її неприємний.

— Люди до кінця року вже зможуть пити якісну воду з кранів, — пояснює голова райдержадміністрації Олександр Мідяний, 49 років. — Водогін підведуть до кожного будинку. Головне створити кооперативи на селі — об"єднати людей, які б хотіли користуватися такою водою. Це буде українсько-швейцарський проект. На кожне село швейцарці виділяють 75-80 тисяч гривень. Із районного бюджету дають іще по 20 тисяч гривень. А жителі села платитимуть лише за послуги водоканалу.

Чи задоволені ухваленим бюджетом?

— Бюджет району — 95 мільйонів 72 тисячі гривень. Це на 4 мільйони 700 тисяч більше минулорічного. Завдяки цьому виконаємо багато соціальних програм. Газифікуємо ФАПи, які опалюються вугіллям чи дровами. Більше уваги приділимо медицині. На обладнання райлікарні виділили 280 тисяч гривень. Купимо інкубатор для недоношених дітей, апарат УЗД, апарат штучної вентиляції легень для новонароджених.

Щоб не було дефіциту, не врахували програму "Теплий дім" — будівництво житла для вчителів та молодих сімей у селі. Але в нас є залишок коштів з минулого року. У березні внесемо зміни до бюджету. Можливо, виділимо і на це гроші.

Які найбільші проблеми району?

— Треба реконструювати систему водопостачання в Калинівці. На це піде 13 мільйонів. Щоб завершити будівництво полігону твердих відходів, треба знайти 2 мільйони. До кінця року плануємо газифікувати останні три села — Мізяків, Мізяківська Слобідка та Павленки. Ми займаємося проектом, а кошти на газифікацію виділять із держбюджету. На це треба мільйон 700 тисяч гривень.

Коли завершать будівництво об"їзної навколо Калинівки?

— Цього року. Уже використовують 3,5 кілометра новозбудованої дороги. За добу через Калинівку нині проходить вісім-дев"ять тисяч авто. Об"їзна повністю розвантажить центральну дорогу міста.

Хочемо внести зміни до проекту, щоб зробити в"їзд у місто. Через центр Калинівки постійно курсують вантажівки на завод деревинних матеріалів. Якщо водії зможуть заїжджати зі сторони об"їзної, то райцентр виграє у плані екології. Програють лише місцеві підприємці, які відкрили магазинчики над центральною трасою міста.

Зараз ви читаєте новину «Водогони в Калинівському районі вестимуть за гроші швейцарців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі