понеділок, 28 липня 2008 18:20

Вода затопила перші поверхи будинків Могилева-Подільського

27 липня через паводок у басейні ріки Дністер на Дністровській ГЕС у Чернівецькій області розпочали форсований скид води. Унаслідок цього в 25 населених пунктах Могилева-Подільського, Ямпільського та Мурованокуриловецького районів Вінниччини підтопило 670 будинків. Евакуйовано 3875 людей.

— Центр Могилева-Подільського повністю затоплено, — розповідає кореспондент "ГПУ", який прибув до міста в понеділок о 13.30. — У багатоповерхівках на рівні першого поверху стоїть вода по груди. Люди, що мешкають на другому, заходять у під"їзди через вікна квартир на перших поверхах. Ті, хто живе вище, — телевізори, комп"ютери, холодильники поставили на шафи. У їхніх сусідів з нижчих поверхів усе затоплене пропало.

У неділю в Могилеві піднялася ціна на хліб із 2,4 грн до 2,75. У місті не працюють стаціонарні телефони. На деякий час з"являється і знову зникає мобільний зв"язок. У місті немає електроенергії та газу.

До зони підтоплення потрапили 1407 присадибних ділянок та 472,1 га сільгоспугідь. Жертв і постраждалих немає. В аварійно-рятувальних роботах задіяно 541 особу та 166 одиниць техніки.

У Мурованих Курилівцях у ніч на суботу випала місячна норма опадів. Городи неподалік річок Лядова та Жван змило. Дощові потоки знесли курники та кролятники.

— У Могилеві-Подільському вода піднялася вище норми на 7,58 метра, — каже 34-річний Олександр Кутовий, начальник прес-служби Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій Вінниччини.

До критичної точки, коли через воду руйнуються будинки та комунікації, залишилося не більше 1 м.

— Усе місто у воді, — розповідає інспектор прес-служби МНС Віталій Семенюк. — Вода стоїть і на першому поверсі Могилева-Подільського міськвиконкому. Працівники мерії відселилися до приміщення Укртелекому, яке розташоване вище. На центральних вулицях можна побачити стільці, які вода повиносила з будинків.

Нині повенева ситуація стабілізується, зазначають у МНС.

24 липня близько 7.00 в обласному центрі через удар блискавки з ефіру зник місцевий телеканал "ВІТА". Розміщені на даху мережі каналу відремонтували за 3 год.

У місті Ладижин блискавка влучила в дах п"ятиповерхівки на вул. Наконечного, 8/1. У будинку 153 квартири. У людей погоріли електроприлади, телевізори, комп"ютери, DVD-програвачі.

— Це було пізно ввечері, — розповідає 55-річна Таміла Шпак. — Гроза ніби затихала, раптом сильний розряд блискавки. Я живу на першому поверсі, а донька Марина із родиною — наді мною. Її діти, троє малих хлопчиків, уже лягали спати, а Маринка на кілька хвилин спустилася до мене. І в цей момент як гримне. Думали, що з дітьми — все, бо у вікно летіли камінці. Кинулися нагору. Вони живі-здорові, але злякані, кричали. Телевізор був увімкнений, то згорів. І з комп"ютером проблеми.

23 липня через розряди блискавки на Вінниччині виникли три пожежі. Зранку блискавка вдарила в дах житлового будинку в селі Нове Місто Тиврівського району. Згоріло 40 кв. м покрівлі та дерев"яного перекриття. Удень під час грози загорівся дах будинку на дачному масиві Лісова Поляна біля села Вінницькі Хутори. Увечері блискавка влучила в літню кухню жителя села Титусівка Козятинського району. Вогонь загасили.

Зараз ви читаєте новину «Вода затопила перші поверхи будинків Могилева-Подільського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі