вівторок, 22 квітня 2008 17:20

Владика не задоволений знаннями священиків

15 квітня вперше проходили атестацію 230 священиків Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату. Нею керував архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, 45 років. Він служить тут із червня 2007-го.

Священики складали іспити з богословських дисциплін: догматики, літургики, біблійної історії, сектознавства та історії церкви. Владика Симеон хотів перевірити рівень знань підлеглих.

— У мене тільки сум після цієї атестації. Медики й педагоги постійно її проходять. Священик такий самий врачеватель душ і тіл, — зазначає архієпископ. — Коли ми вчилися у семінарії, думали: от отримаємо парафії, будемо мати час книжки читати. На жаль, священнослужителі часто не відповідають тим вимогам, які ставить суспільство й парафіяни.

За його словами, священик по завершенні служби має привітати людей і розкрити зміст тієї події, яку відзначають цього дня. Тому він повинен постійно підвищувати рівень богословських знань. До церкви нині все частіше приходять освічені інтелігентні люди.

— Багато священиків не розбираються в елементарному, — веде далі владика Симеон. — Атестацію проводитимемо щороку до тих пір, доки не побачимо позитивної тенденції. Тоді збільшимо інтервал між іспитами до двох-трьох років. Найперше завдання священнослужителя, окрім будівництва храму та керівництва громадою, — це проповідь Слова Божого. Треба не просто служити, а говорити з людьми. А мирянам — не тільки вірити, але й знати про свою віру.

Зараз ви читаєте новину «Владика не задоволений знаннями священиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі