четвер, 14 серпня 2008 17:34

Вивозити картоплю із семи районів області заборонено

В області вперше в Україні проводять сортозаміну картоплі. Державна інспекція із карантину рослин роздає селянам клубні на розсаду.

— Це особливі сорти, вони стійкі до картопляного раку та нематоди, — говорить начальник держінспекції в області 50-річний Микола Неїлик. — Вивести шкідника чи хворобу з ґрунту практично неможливо. Вони можуть перебувати в діапаузі, у формі личинки чи спори, сто років. Тобто якщо ви сто років не садили на цій землі картоплю, а на сто перший посадили, то картопля буде знову заражена.

Микола Неїлик гортає свою книжку про шкідників та хвороби рослин.

— Людей, які живуть у тих селах, жалко. Вони роками мучаться на тій землі. І часто навіть не знають, що їхні ґрунти заражені, й нічим їх не вилікуєш. Нашим інспекторам доводиться роз"яснювати селянам: дармова картопля не модифікована, не шкідлива і значно краща за звичайну, — розказує він.

Лише з Хмільницького, Козятинського та Погребищенського районів можна вивозити сільськогосподарську продукцію. На решті території ґрунти заражені раком, каліфорнійською щитівкою, виноградною філоксерою, американським білим метеликом та повитицею є також картопляна нематода. Через ці хвороби та шкідників сільськогосподарську продукцію із 24 районів області вивозити не можна. Якщо на базарі санстанція чи працівники державної інспекції з карантину рослин побачать бульбу з Вінницького, Тиврівського або Калинівського районів, її конфіскують, а власника оштрафують.

— На практиці зробити це важко, адже більшість селян приїздить продавати городину без будь-яких документів. Це хіба що вдасться виявити цілу машину картоплі. Тоді можна перевірити, звідки її привезли, відібрати зразки на аналізи, — веде далі Неїлик. — Це все робиться, щоб хвороби рослин, шкідники та бур"яни не розповсюджувалися.


Держінспекція вирощує на дослідних полях вісім сортів бульби, закупленої у столичному Інституті картоплі. Цього року нові сорти роздавали в селах Пилява та Черемошне Тиврівського району.

— Люди мішками хапали картоплю, — говорить працівник держінспекції 41-річний Володимир Бажановський. — По-перше, це було безкоштовне, а по-друге, їм самим надоїло садити мішок і викопувати стільки ж.

У селі Дзвониха Тиврівського району люди ще торік зібрали урожай нової бульби.

— Ми й самі бачили, що картошка боліє, — розповідає техпрацівник Дзвониської сільради 51-річна Олена Пантя. — Родила маленька й покручена якась. А нова гарно родить. Люди не їли її, хоть вона й велика, була для посадки. Усю висадили. Але вкус у неї якийсь непривичний. У мене голландська жовта була, то вона ж і розварюється, і вкус гарний має. А ту вже і з маселком пробували, і цибульку зажарили, а не то! Може, не привикли просто.

Сорти картоплі від держінспекції мають сертифікати про те, що вона безпечна для людей і не є генетично модифікованою.

Найкращими для вирощування в області вважають сорти Лаура, Агава, Розалін, Фінка та Біла роса. У них вічка не западають углиб, бульбу зручно чистити.

У селах люди по-своєму борються зі шкідниками і хворобами картоплі.

— Нам тоже казали якусь особенну картошку брати, — викопує два кущі, щоб зварити на обід картоплі, 70-річний Анатолій Ярмолюк із села Малі Крушленці Вінницького району. — Взяли. Але одним сортом не можна город засаджувати.

Програма сортозаміни діє другий рік. Розрахована на 10. На неї виділили 1,5 млн грн.





Нові сорти картоплі видаватимуть після аналізу ґрунтів

Якщо на городі картопля почала погано родити, бульби маленькі, а рослини нерозвинені, слід зробити аналіз ґрунту. Для однієї присадибної ділянки це коштуватиме 60 грн.

— Власникові треба буде походити по городу із чайною ложкою і назбирати з кожного квадратного метра по кілька грамів ґрунту, — пояснює заступник начальника держінспекції з карантину рослин 36-річний Віталій Жосан. — Має вийти десь 300–400 грамів землі. Її привезти до нас. Якщо під час аналізу виявиться, що ґрунт заражений, людина може претендувати на сівозміну картоплі за рахунок державної програми.

У жовтні цього року працівники держінспекції безплатно роздаватимуть нові сорти картоплі в селах Вінницького, Тиврівського, Жмеринського, Іллінецького та Калинівського районів.

Державна інспекція з карантину рослин розташована за адресою: м. Вінниця, вул. Келецька, 53, 1-й поверх, тел. 8 (0432) 46 45 19.



Рак картоплі поширюється із зараженою землею

Картопляна нематода — невеликий черв"як, який присмоктується до коренів картоплі. Через це рослини не плодоносять і стають кволими. Корінці вкриваються цистами — жовтуватими кульками з личинками всередині. В одній такій цисті може бути до 300 личинок.

Рак картоплі виникає через зараження рослини грибком. Він починає розвиватися на молодих бульбах, утворюючи нарости. Згодом ті ростуть більше самої картоплі, чорніють і загнивають. Поширюється із зараженою землею. Були випадки занесення хвороби із паводковою водою.

Західний кукурудзяний жук буде гірше колорадського

У західних областях України сільгоспвиробники повідомляють про те, що виявили нового шкідника. Зовні жук нагадує колорадського, але має продовгувате тільце і майже прозорі крила.
— Західний кукурудзяний жук буде для селян приблизно такою ж проблемою, як і колорадський, — вважає начальник держінспекції Микола Неїлик. — Із тією різницею, що колорадський їсть картоплю та помідори, а кукурудзяний буде їсти все підряд. В Америці цього жука вважають найбільшим шкідником кукурудзи.
В області, за прогнозами спеціалістів інспекції, західний кукурудзяний жук може з"явитися вже наступного року. Цьогоріч його помітили у Хмельницькій області.

Зараз ви читаєте новину «Вивозити картоплю із семи районів області заборонено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі