четвер, 15 січня 2009 18:42

Високий відсоток патологій щитівки виявили в Тульчинському районі

У міській школі N2 Тульчина працювала пересувна діагностична лабораторія з Житомира. Апаратом "Фокуда" лікарі обстежували щитовидну залозу школярів. У складі бригади ендокринолог, два лікарі ультразвукової діагностики, фельдшер.

— Ми працюємо з 1991 року в рамках міжнародної Чорнобильської програми гуманітарної допомоги, — каже керівник лабораторії, лікар-ендокринолог Людмила Томенко, 44 роки. — Після катастрофи різко збільшився рак щитовидної залози.

Обстеження безплатне, фінансується міжнародною організацією Червоний Хрест. Бригада працювала в Гайсинському та Тульчинському районах. Щоденно діагностували 60–70 осіб.

— У Тульчинському районі ми побували в селі Крищенці, де оглянули 60 людей, і у Клебані — 55, у самому Тульчині оглянули 200 людей, — продовжує Томенко. — Процент патології досить високий. Є вузлові зоби. Але в порівнянні з Житомирською областю вони трохи м"якші.

За словами лікаря, їхнє основне завдання виявляти хворобу на ранній стадії. Тоді лікувати недуг значно легше.

— Усі, кого оглянули, отримали заключення й рекомендації півроку пити йодомарин-100 і вживати йодовану сіль. На щастя, раку щитовидки не виявили, — додає Людмила Томенко. — Окремих пацієнтів, в яких за певними ознаками запідозрюємо рак, направили на дообстеження у Вінницьку обласну онколікарню.

Зараз ви читаєте новину «Високий відсоток патологій щитівки виявили в Тульчинському районі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі