четвер, 29 травня 2008 20:55

Віра Якименко на молодій картоплі заробила на "жигулі"

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  48-річна вінничанка Галина Жиліна продає молоду картоплю на ринку Привокзальному у Вінниці. Жінка привозить її з Одеси. Там кілограм картоплі коштує 3,5 грн. У Вінниці вдвічі дорожче
48-річна вінничанка Галина Жиліна продає молоду картоплю на ринку Привокзальному у Вінниці. Жінка привозить її з Одеси. Там кілограм картоплі коштує 3,5 грн. У Вінниці вдвічі дорожче

50-річна Віра Якименко з міста Хмільник торгує на ринках Вінниці та Хмельницького молодою картоплею та ранньою полуницею. Із чоловіком вивозять її власним автомобілем "жигулі".

— Бараболя дуже добре продається, — хвалиться жінка. — Першу я продавала у Вінниці на ринку "Лісопарк" по 25 гривень, а у Хмельницькому — по 28 гривень за кіло. Туди везуть менше, того ціна вища.

Нині кілограм картоплі продає за 7,5 грн. Через місяць ціна впаде до 3 грн.

Віра Якименко садить ранні сорти Синичка, Весна, Бородянська, Слов"янська та Адрета. Вони не цвітуть, а дозрівають за два-три місяці. У кожному кущі — по 8–10 картоплин. За два тижні після висадки жінка обов"язково кропить городину препаратом "Антижук".

— Жуки жеруть так швидко, що не встигає із землі показатися, — скаржиться. — Якщо одразу не покропити, урожаю не буде.

Торік через Інтернет жінка замовила новий сорт картоплі Айдан. Він достигає за місяць.

— В одному корчику по шість-вісім картоплин величиною в кулак, — продовжує. — І справді, за місяць вже є урожай.

Родина Якименків починає засаджувати город на початку березня. Орють на зиму. Після посадки землю накривають агроволокном.

— У кінці січня бараболю в ящиках переносимо під батарею в хаті, щоб прогрілася і покільчилася, — пояснює Якименко.

Молодою картоплею засаджують гектар городу. Перший урожай викопують у червні.

— В середині червня починаємо садити нову картошку, — додає. — Собі на зиму ми купуємо. Вигідніше продати молоду по 3 гривні, а закупити по 1,20 велику відібрану.

Жінка підрахувала, що торік за сезон на продажу картоплі заробила 60 тис. грн.

— Вистачить на новеньке "жигулі", — хвалиться вона. — Та нам треба невеличкий бусік, щоб зручно було перевозити картошку. Цей рік підзбираємо й купимо.

На Центральному ринку у Вінниці молоду картоплю купують неохоче. Люди бояться, що в ній багато нітратів.

— Привикли, що перші овочі й фрукти всі потруєні, та й не хтять бульбу купувати, — розповідає Аліна Лужко. Вона привозить картоплю з Чечельника. — Цей рік на Вінниччині картошечка пізнувато буде, бо пізно посадили. Тут дощі були, та поля стояли неорані, а в нас вже підгортали картошку.

Аліна щодня привозить 40 кг картоплі та 20 кг полуниці.

— За день заробляю 800 гривень, — говорить. — Клубніку вигідніше продавати, коло неї менше бігати треба.

Полуницю жінка висаджує на городі в сезонному парнику, який зроблений із металевого каркаса. Щороку на початку квітня Аліна натягає на нього поліетиленову плівку.

— Клубнічку щодня поливаю. У середині травня знімаю пльонку, щоб ягоди не попріли, — продовжує. — Головне — вберегти від заморозків, коли цвіте.

З одного куща жінка збирає по кілограму ягід.

— Вони всі великі, як півкулака, — додає Аліна. — Це від сорту залежить. Я беру Сельвію. Вона родить із початку року до середини жовтня. На смак ягоди кислуваті, та мають гарний вигляд і не мнуться при перевезенні. Для заробітку це найкраще.

Зараз ви читаєте новину «Віра Якименко на молодій картоплі заробила на "жигулі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua