середа, 17 вересня 2008 20:41

Вінниччина планує виробити 300 тисяч тонн цукру

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Начальник управління агропромислового розвитку Анатолій Павліченко: ”Законсервовані 11 підприємств. У більшості їх ріжуть на метал”
Начальник управління агропромислового розвитку Анатолій Павліченко: ”Законсервовані 11 підприємств. У більшості їх ріжуть на метал”

Вінниччина розпочала сезон цукроваріння. Начальник управління агропромислового розвитку Вінницької обладміністрації Анатолій Павліченко, 58 років каже, що цього року працюватиме 14 цукроварень. Торік — 19.

Урожай цукрових буряків. Майже 80 відсотків сировини виростили самі заводи. Буряки завозитимуть із Житомирщини, Хмельниччини й Одещини. На Вінниччині цукрового буряка цього року посіяли на 38 відсотків менше, ніж торік. Але проби показують, що врожай буде кращий: 300-307 центнерів із гектара. Сподіваємося отримати 2,5–2,7 мільйона тонн сировини. Матимемо 300 тисяч тонн цукру.

Скільки коштуватиме цукор. Прогнозують, що тонна цукру нового врожаю коштуватиме 3925 гривень. Щоб ціна кілограма була 3,20 гривні, дотація з держбюджету повинна становити не менш ніж 2300 гривень на гектар посіву. Сьогодні ж держава виділила на кожен гектар по 750 гривень.

Перспективи заводів. За радянських часів на Вінниччині було 40 цукрозаводів. Порізали на металолом 13. Законсервовані 11 підприємств. Власники кажуть, що перепрофілюватимуть їх. Але здебільшого ріжуть на металолом. Найкраще працюють заводи, які модернізували: у Крижополі, Гайсині, Погребищі. Їх продукція високої якості, її сміливо можна експортувати. Торік у реконструкцію Гайсинського цукрозаводу вкладено 116 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Вінниччина планує виробити 300 тисяч тонн цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі