четвер, 26 червня 2008 19:39

Вікна із захистом ставлять на першому поверсі

Вінничанин Олег Мазур, 38 років, вирішив замінити вікна у власній квартирі. Замість старих дерев"яних хоче поставити п"ятикамерні металопластикові з посиленою системою захисту.

— Ми живемо на першому поверсі багатоповерхівки в мікрорайоні Вишенька, — каже Олег. — Район раніше був тихим. Але відколи почали будувати багатоповерхівки та повідкривали великі магазини, почастішали крадіжки. Збираємося улітку поїхати на кілька тижнів на відпочинок. ґрати ставити не хочемо, але потрібні такі вікна, щоб їх не можна було зламати ззовні.

Майстри зауважують, що на протидію вилому розраховані всі металопластикові вікна. Петлі витримують навантаження 70–100 кг. Усередині рами є металева конструкція. Таке вікно важче зламати, ніж дерев"яне. Але професійний злодій зможе це зробити за допомогою викрутки.

— За надійністю усі віконні системи діляться на шість класів безпеки, — розповідає 30-річний Андрій Безсараба, технічний консультант компанії, що займається виготовленням вікон. — Захист першого класу оберігає від спроб виважити вікно, але його можна відчинити за допомогою інструментів. Найнадійніший шостий клас захисту. Вікно не відчинять навіть за допомогою дрелі і болгарки, не кажучи про викрутку.

Замки у вікнах із посиленим захистом не дозволять повернути ручку знадвору. Висувні металеві гаки, розміщені по периметру рами, захищають від злому. Коли вікно зачиняють, гаки фіксують його.

— Вікна з ручками, які відкривають ключем, замовляють сім"ї з маленькими дітьми, — додає Андрій. — Коли ручка знаходиться в горизонтальному положенні, вікно можна прочинити лише для провітрювання.

Вікна із захисними елементами дорожчі за стандартні на 10–40%. Вони витримують навантаження до 2 т. Їхній профіль має краще з"єднання із рамою. Спеціалісти кажуть, такі вікна найчастіше замовляють люди, які живуть на першому та другому поверхах.

— Окрім фурнітури, ставлять протиударне скло чи захищене спеціальною плівкою, — продовжує Безсараба. — Коли його розбивають, скло не розсипається, бо плівка утримує уламки. Гарантії на те, що такі вікна неможливо зламати, ми не даємо. Злодій може це зробити, але йому доведеться витратити більше часу. Для надійності краще встановити сигналізацію чи ґрати.

Олег Мазур поставив чотири вікна із захисною системою. За рахунок видалення ґрат у кімнатах стало світліше, зникли вуличні шуми. Замок має пластину з двома заглибленнями, яка повертається із ручкою, і пластину з металевими штирями. Коли вікно зачиняють, штирі фіксують ручку. Ззовні відчинити не вдасться. На вікна чоловік витратив майже 15 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Вікна із захистом ставлять на першому поверсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі