четвер, 05 травня 2011 18:31

Верба за рік виростає до двох метрів

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Лісники з різних районів Вінницької області садять живці тополі для укорінення на ділянці у селі Микулинці Літинського району. Рослини невибагливі до грунту і можуть рости на узбіччях доріг
Лісники з різних районів Вінницької області садять живці тополі для укорінення на ділянці у селі Микулинці Літинського району. Рослини невибагливі до грунту і можуть рости на узбіччях доріг

На Вінниччині почали садити швидкорослу вербу. Виділили 400 га землі в різних районах області.

— Це не звичайні сорти, які ростуть у нас, а спеціально виведені гібридні. Їх завозять із Румунії та Італії, — розповідає помічник директора "Віноблагролісу" 58-річний Леонід Жировець. — Садимо ще й тополю, що не має пуху. Два роки тому вперше спробували посадити. Виявилося, добре в нас приживаються. Цього року вже маємо 500 тисяч штук посадкового матеріалу, роздамо в усі райони області потрошки.

Уранці 28 квітня 20 лісників висаджують вербу біля села Микулинці Літинського району. Двоє жінок вручну роблять рядки плугом, чоловіки втикають у землю черенки завдовжки близько 15 см. Перед тим їх умочають у стимулятор росту у відрі.

— Вася, що ж ти його садиш за кілометр, — розмовляють між собою. — Ми ж його до ранку тут будемо бовтати. Втикай через кожні 5 сантиметрів.

— Він не знає, як це 5 сантиметрів, лінійку дайте, — чоловіки сміються. Усі сидять навпочіпки. Старші кожні кілька хвилин устають перепочити.

Усю вербу працівники мають висадити за два тижні. Пізніше на ній з'являться бруньки, тоді рослини гірше приживаються.

— Ми їх зберігаємо в льодовнях, таких як робили в старину, — Леонід Жировець показує яму, в якій закопані ще не порізані гілляки. Надворі +19°С. Чоловік відгортає близько 10 см глини, далі видно сніг. — Ями завглибшки понад 2 метри, сніг накидали туди зимою, щоб саджанці краще збереглися. Тепер як стало тепло, сніг швидко тане. Тому мусимо за два тижні встигнути посадити. Величезний плюс цієї верби, що для неї не потрібно вибирати спеціальний ґрунт. Можна висаджувати вздовж доріг, біля річок. Ці площі незайняті, але адаптувати їх під сільське господарство складно.

Швидкорослу тополю і вербу використовують у твердопаливних котлах.

— Перевірили, що куб тополі чи верби дає 17 кілоджоулів енергії, дуб — 19. Але для того, щоб дуб виріс понад два метри, треба десятиліття, — додає директор "Віноблагролісу" Михайло Вдовцов.

Поряд із полем, на якому садять вербу, є кілька експериментальних ділянок. На одній із них — тополі заввишки 4 м. Верби — близько 3 м.

— Це приріст за два роки, — пояснює Жировець. — Через п'ять років із цих дерев можна робити дошки.

Леонід Жировець удома поставив твердопаливний котел:

— Побачив реальну економію газу. Експеримент проводив цієї зими. Використовував опилки з цієї верби. У мене є ще й газовий котел, ним палив уночі. Раніше за день спалював 30 "кубів" газу, а цієї зими тільки 10. Така верба — знахідка для районів, в яких нема газу.

66-річний Володимир Шевченко з райцентру Ямпіль вирощує вербу на городі третій рік. Нею опалює будинок.

— Брав розсаду в Сумах, це румунська модифікована верба. За черешок вкоріненої платив три гривні, без коріння — гривню. Зразу боявся, що вона не ростиме. Мені ніяк у голову не доходило, як можна встромити просто штурпак у землю і з того щось вилізе.

Біля будинку Володимир Шевченко має 0,6 га землі. Під вербу виділив 0,2 га. Вирощує її два роки, тоді дерева подрібнює на тирсу.

— Раньше я міг у лісі вкрасти дров, скільки мені треба, — говорить Володимир. — Тепер туди не пускають, бо всьо обгороджено, всьо чиєсь. А складометр дров коштує 120 гривень. На зиму треба хоча б 50. Це більше 6 тисяч гривень. На розсаду я потратив тисячу, тепер розмножую. Цього року навіть продавав.

Зараз ви читаєте новину «Верба за рік виростає до двох метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі