четвер, 07 квітня 2011 18:21

Великі овочі бояться купувати

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Фермер Федір Коваль: ”На кормові й харчові культури почали ділити за Радянського Союзу”
Фермер Федір Коваль: ”На кормові й харчові культури почали ділити за Радянського Союзу”

— Поділ продуктів на харчові й кормові відносний, — говорить Федір Коваль, 49 років. Він фермер із Вінницьких Хуторів, що біля обласного центру. — За часів Радянського Союзу науковці займалися питанням, чим годувати худобу. Розробляли різні добавки. І придумали, що овочеві культури трохи нижчої якості називатимуть кормовими.

Влада обіцяє заповнити ринок китайською гречкою. Але люди вже начулися про те, що це кормова. Бояться купувати. Навіть за низькою ціною.

— У Китаї переважно їдять рис, а не гречку. А останньої багато. Тому її згодовують тваринам. У нас цю крупу через це охрестили кормовою. Але це не означає, що вона не сподобається. Можливо, за смаком вона така сама, як і в нас. Це можна з'ясувати через лабораторний аналіз.

Як відрізнити кормовий продукт від харчового?

— Усе залежить від умісту поживних речовин. Є спеціальні лабораторії, які визначають, скільки в певному продукті корисних речовин. Що їх більше, то кращий цей продукт для вживання. Ті, де їх зовсім мало, можна назвати кормовими. Але їх цілком можна їсти.

Тобто на смак не завжди можна визначити?

— 200 грамами якісного поживного продукту можна наїстися, а того, де вміст корисних речовин менший, потрібно з'їсти вдвічі більше, щоб не бути голодним. Як кажуть у народі, "дешева рибка — погана юшка". Зазвичай кормовими називають овочі великого розміру. Наприклад, картопля — бульби крупні й несмачні. Насправді там просто невеликий вміст крохмалю, тому вона не розсипчаста, а тверда і глевка. Люди бояться купувати великі моркву і буряк. Вважають їх непридатними для їжі.

Які ще кормові культури бувають?

— Є кормові трави, злаки, бобові. Кормові коренеплоди — буряк, морква, картопля та земляна груша. Силосні кормові культури — кукурудза, соняшник, гірчиця біла, рапс озимий. Баштанні кормові — кавун, кабачки.

Зараз ви читаєте новину «Великі овочі бояться купувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі