четвер, 28 лютого 2008 17:55

Ведмедицю Розу виходив власник автозаправки

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Ведмедиця Роза гойдається на покришці від колеса. Її можна побачити біля комплексу ”Гурова криниця” на хмельницькій трасі під Літином Вінницької області
Ведмедиця Роза гойдається на покришці від колеса. Її можна побачити біля комплексу ”Гурова криниця” на хмельницькій трасі під Літином Вінницької області

Однорічна ведмедиця Роза живе біля комплексу "Гурова криниця" за 2 км від Літина Вінницької області. ЇЇ купив в Одеському цирку 35-річний Василь Якіщук, власник автозаправки неподалік. Скільки за неї дав, не зізнається. Зазначає, що ціна ведмедів — від $800.

— Вона хвора була, в цирку її забракували, думали, не виживе, — розповідає керівник комплексу "Гурова криниця" 47-річний Віктор Колісник. — Василь її виходив. Ручна в нас стала.

Мати Рози померла одразу після її народження. Ведмедиця росла кволою. Дресируванню піддавалася погано.

Нині ведмежа годують переважно підсолодженими кашами та вареними овочами.

— Ведмеді всеядні, як і люди, — каже Віктор Колісник. — Ми інколи і м"ясо даємо, тільки варене. Любить Роза солодощі, особливо солодку вівсянку. Ми намагаємося дотримуватися раціону, щоб здорова була і сита. Тоді вона гратиметься, а це найбільше подобається відвідувачам. У нашому ресторані люди часто приходять на сімейні свята, дітей із собою беруть. От учора весілля справляли. Молодята півдня біля ведмедя простояли. Сьогодні сплять у нашому міні-готелі.

Віктор підходить до клітки. Роза саме намагається залізти на автомобільну шину, прив"язану до стелі. Накидає її на себе, наче рятувальний круг, відштовхується задніми лапами від підлоги. Гойдається і задоволено реве.

До клітки підходять працівниці ресторану "Гурова криниця". Ведмедиця не звертає на них уваги. Коли вони кидають у клітку вафлі, Роза на чотирьох лапах біжить по солодке. Бере кігтями і їсть.

— Ми її так любимо, — говорить кухар Галина Ільїна, 26 років. — Тільки вільна хвилина, вибіжимо, подивимося. О, вона в нас тут так їсть, що не кожен таке вдома має!

Хлопець із автозаправки несе півторалітрову пляшку криничної води. Просовує наполовину через прути. Роза лапами затягує її у клітку. Сідає на застелену сіном підлогу, розставляє лапи і п"є.

Зоологи кажуть, що більшість тварин, які ростуть у неволі, не засинають узимку. Віктор навіть радіє, що Роза не впадала у сплячку, бо чув, ніби кожен п"ятий ведмідь після зими не прокидається, а помирає в барлозі.

— Плануємо поставити біля неї ще кілька вольєрів, — веде далі Віктор Колісник. — Поселимо в них екзотичних птахів. Павичів, наприклад. Роза подружилася з місцевою собачкою, що прибилася до нас. Вони разом граються, правда, по різні боки клітки.

Голова Літинської райдержадміністрації Михайло Нагорний вважає, що найкраще місце для тварин — ліси. Йому шкода дивитися на Розу в клітці.

— Щоразу її жалію, коли біля "Гурової криниці" проїжджаю, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Ведмедицю Розу виходив власник автозаправки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі