четвер, 04 грудня 2008 16:32

Варикоз вен видаляють лазером

Варикоз вен видаляють лазером

57-річний Микола Пушкар із міста Калинівка хворів на варикозне розширення вен. 25 листопада його прооперували. На лівій нозі в чоловіка була змієвидна покрученість вен. Хвороба розвивалася протягом 20 років.

— Сусідка зробила операцію. Надихнула мене, — жартує Пушкар. — Рано чи пізно треба робити. Не хочу затягувати. 15 років тому видалили варикоз на правій нозі. Є непомітний шрам. Ніякого болю не відчуваю.

На варикозне розширення вен переважно страждають жінки. Хворобу спричиняє куріння, зайва вага, нераціональне харчування, малорухомий спосіб життя. Часто хвороба передається спадково.

Медики рекомендують займатися лікувальною ходьбою, плавати, кататися на велосипеді й лижах. Інші види спорту протипоказані.

— Слід уникати фізичних нагрузок на ноги і не треба довго стояти чи сидіти, — каже хірург Калинівської райлікарні Леонід Шуляк. — Не варто лягати у гарячі ванни, ходити в сауни, довго бути на сонці. Так ноги більше стомлюються, набрякають.

Якщо болять ноги, а на шкірі є випуклість вен чи сосудисті "зірочки", слід одразу звернутися до лікаря. Операцію краще робити на ранніх стадіях хвороби.

Часто варикозне розширення вен спричиняє ускладнення. Виникають трофічні виразки або гангрени. Це призводить до їх ампутації.

— У сосудах, внаслідок застою крові, утворюється тромб, — пояснює лікар. — Найнебезпечнішим є великий тромб, що відривається й перекриває легеневу артерію, яка несе венозну кров від  серця до легень. Це призводить до раптової смерті.

Щоб цього не сталося, треба завчасно робити операцію. Зазвичай розріз для видалення покрученої вени роблять у паху.

В обласній лікарні ім. Пирогова є апарат для лазерної флебектомії — видалення вен. Таке обладнання є також у Києві й Одесі. Операція коштує в середньому 5 тис. грн.

— Цим апаратом видаляють вени тільки на першій стадії розвитку хвороби, — каже Шуляк.

Зараз ви читаєте новину «Варикоз вен видаляють лазером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі