четвер, 07 квітня 2011 17:18

Валентині Гильчук дали 50 тисяч гривень на перебудову времянки

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Валентина Гильчук показує времянку у селі Агрономічному під Вінницею, яку перебудували з чоловіком після отримання пільгового кредиту. Поряд завершує будівництво багатший сусід. Він придбав ділянку за 75 тисяч доларів
Валентина Гильчук показує времянку у селі Агрономічному під Вінницею, яку перебудували з чоловіком після отримання пільгового кредиту. Поряд завершує будівництво багатший сусід. Він придбав ділянку за 75 тисяч доларів

49-річна Валентина Гильчук із села Агрономічне Вінницького району отримала кредит 50 тис. грн під 3% річних на добудову будинку від обласного Фонду сприяння будівництву житла у сільській місцевості.

Валентина із чоловіком Андрієм та двома дорослими дітьми живе у двокімнатній квартирі, яка належить її батькам. Працює науковим співробітником Вінницької державної сільгоспстанції. На квартирній черзі стоїть із 1985-го.

Родина має земельну ділянку 0,15 га.

— Ці участки роздавали в 1990-х, — розповідає Андрій Гильчук. — Ми викопали там котлован під хату, але построїти не встигли. Погоріли гроші, які мали на книжках. Тільки встигли, що построїти времянку і гараж.

Про кредити на будівництво та добудову житла в сільській місцевості подружжя дізналося з газет.

— 2008-го вирішили спробувати отримати такий кредит, — каже Валентина Григорівна. — Зразу нас в адміністрації запевняли, що він нам не положений, бо живемо в приміській зоні. Пішла посварилася трохи з ними. Питаю, яка ж це приміська зона, як це село? Тоді дали "добро" і сказали збирати документи. Зразу хотіли взяти гроші на будівництво хати — дають 100 тисяч. Але виявилося, що не маємо на це права. Якщо є хоча б частина фундаменту, то вже добудова і дають лише 50 тисяч гривень.

Кредит отримали в листопаді 2009-го. Гроші прийшли на рахунок Валентини Гильчук, який вона спеціально відкрила.

— Вирішили перебудовувати времянку під хату. Треба було закупатися лише в тих магазинах будматеріалів, які працюють по безналу. Доки їх познаходили, доки перевели гроші на рахунок, а ще не всі магазини хтіли працювати. Особенно як дізнавалися, що це державна програма. За 50 тисяч зробили опалення, санвузол, купили ламінат, гіпсокартон.

Гильчуки ведуть показати будинок.

— Вирішили не закидати котлован, може, дочка чи син надумають тут будуватися. Якби оформили кредит на 100 тисяч гривень, то однозначно починали би будувати коробку, а так 50 тисяч не вистачило б, — пояснює Валентина Григорівна.

Показує, як перебудовували времянку.

— Одні вікна вибивали, інші замуровували. Зараз маємо хату на 190 "квадратів". При вході зробили великий коридор. Кухню обклали плиткою. В кімнатах постелили ламінат. Усе робили самі, частково помагав брат чоловіка. Ще треба обкласти хату зверху пінопластом і поштукатурити. Двох кімнат нам із чоловіком вистачить. Переберемося сюди, а квартиру в селі продамо. Така, як у нас, коштує близько 42 тисяч доларів. За ці гроші  купимо дітям помешкання у Вінниці.

Кредит Гильчуки мають виплатити за вісім років. Раз на рік сплачують 7,2 тис грн.

— Якщо платити в січні — буде без відсотка на інфляцію, якщо в другій половині року — додають ще інфляцію, а це близько 300 гривень, — говорить господар.

130

СТІЛЬКИ будинків, які зводили коштом обласного Фонду сприяння будівництву житла, ввели в експлуатацію торік. Придбали 47 будинків у селах. Узяли 900 позик на газифікацію. Програма діятиме до 2012 року.

Учителі збудували дев'ятиквартирний будинок

У селі Станіславчик Жмеринського району вчителі місцевої школи об'єдналися добудувати 9-квартирний дім.

— 10 років тому починали зводити лікарню, але закинули. Приміщення стояло безхозним, — пояснює Ольга Перепечай, член кооперативу. — Хоча місце там хороше, поряд парк, центр села. Вирішили будуватися на тому місці.

На забудову в обласному фонді будівництва житла взяли кредит на 800 тис. грн. Залежно від віку членів кооперативу позику давали строком від 10 до 20 років.

— Якби не цей кредит, то ніхто і не починав би будуватися, — продовжує Ольга Перепечай. — Грошей вистачило на проект, стіни та  металопластикові вікна.

У кожної сім'ї буде трикімнатна квартира з окремим входом і мансардне приміщення на другому поверсі.

— Зразу планували одноповерховий дім, але він виходив дуже негарним зовні. Тому вирішили збудувати ще й другий поверх. Він слугуватиме як літня мансарда. В кожної родини буде вхід у підвал, квартиру і доступ до мансарди.

Будівництво планують закінчити наступного року. Потрібно завершити підведення до квартир газу та води, встановити лічильники. Каналізації у селі немає, тому мешканці планують копати вигрібні ями по одній на дві квартири. Ремонт у житлах роблять за власні кошти.

 

Зараз ви читаєте новину «Валентині Гильчук дали 50 тисяч гривень на перебудову времянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі