четвер, 15 травня 2008 19:58

Валентина Діброва отримує "другу пенсію" за процентами по депозитному вкладу

 

Два роки тому вінничанка 58-річна Валентина Діброва за 80 тис. грн продала дачний будинок у селі Березина Вінниччини. На машину синові дала 50 тис. грн. А 30 тис. поділила на рівні частини й поклала на річні депозити до шести різних банків.

— Боялася, що якийсь із банків лопне і я потіряю всьо, — розповідає жінка. — А так не всі пропадуть.

Відсотки за вкладами Валентина Діброва забрала в лютому. Тоді закінчився строк депозитів. За рік до початкової суми вона отримала додаткових 3 тис. 990 грн.

— Так не вигідно тримати, — розмірковує. — Посеред року мені треба були гроші. Я не змогла їх зняти, бо депозит на рік і я втратила б відсотки.

Жінка зняла всі вклади з відсотками. Ще 20 тис. грн повернув її син. У банк "Хрещатик" вона занесла 53 990 грн.

— Мені діти порадили так зробити. 20 тисяч поклала на строковий вклад на два роки. Там відсотки доходять до 17,5 річних. Його не можна поповнювати. А 33 тисячі 990 гривень — на депозитний вклад із можливістю поповнення рахунку. З нього мені на картку будуть перераховувати проценти щомісяця, — каже.

У березні цього року жінка отримала місячний відсоток — 500 грн.

— Мені цих грошей хватило і за квартиру розрахуватись, і на їдло ще лишилось, — радіє. — Це по суті ще одна пенсія. Думаю, із травня почну відкладати по 150 гривень. Кластиму їх на цей же депозит.

48-річна Лариса Червінська з міста Могилів-Подільський на Вінниччині відкрила депозит у "Райффайзен банку Аваль". Жінка збирає на навчання для трьох синів.

— Почала відкладати третину зарплати п"ять років тому, — розповідає. — Торік наскладала 15 тисяч.

Жінка працює бухгалтером будівельної фірми в Києві. Заробляє 4,5 тис. грн. Із двома подругами знімають кімнату в гуртожитку. Раз на місяць Лариса приїздить додому.

— Економлю на всьому. Речі купую на розпродажах. Їжу беру лише на ринках зі знижками. За рік можу відкласти близько 17 тисяч гривень, — підраховує. — За п"ять років, відкладаючи по тисячі гривень, можна назбирати 60 тисяч. За цей час наросте ще 31 тисяча відсотків.

Лариса Червінська спеціально обрала такий вид вкладу. Адже можна поповнювати або зняти частину суми без втрати відсотків.

Великі банки за депозитами пропонують 11–14% річних. Можна було покласти гроші у невеликий банк під більші відсотки — від 17 до 17,5% річних.

— Моя подруга поклала гроші в "Інтерконтинентбанк", так він закрився, — додає Лариса. — Свої десять тисяч вона й досі не може забрати. Каже, проблеми з документами.

У разі банкрутства банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повертає клієнтам до 50 тис. грн.

— Вкладати у малі банки так само безпечно, як і у великі, — пояснює фінансовий директор вінницького відділення "Приватбанку" 36-річний Сергій Руденко. — Депозити варто відкривати до 50 тисяч гривень. Тоді вкладнику гарантовано повернуть і суму депозиту, і відсотки. Головне — перевірити, чи є банк учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Загалом у списку фонду 174 банки. Перевірити дані можна за безкоштовним номером 8 800 303 10 80.

У квітні банки підняли відсотки за депозитами в середньому на 1–1,5%. Проте вже на початку літа експерти прогнозують зниження ставок.

— Нам потрібні додаткові кошти, — пояснює Руденко. — Все через те, що роздаємо багато кредитів. Зокрема іпотечних, на житло.

Із початку року по квітень включно вінничани поклали на депозити на 3,5% більше, ніж за минулий рік.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Діброва отримує "другу пенсію" за процентами по депозитному вкладу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі