середа, 12 грудня 2007 18:36

В оранжереї росте півстолітній кактус

Автор: фото: Укрінформ
   Валерій Дударов у теплиці ”Віноблагролісу” доглядає 1200 кактусів. У чоловіка біля хати у Вінниці росте 10 видів кипарисів
Валерій Дударов у теплиці ”Віноблагролісу” доглядає 1200 кактусів. У чоловіка біля хати у Вінниці росте 10 видів кипарисів

1200 кактусів вирощують в оранжереї при Вінницькому обласному об"єднанні "Віноблагроліс". За колекцією 15 років доглядає Валерій Дударов, 60 років.

— Теплиць такого масштабу в Україні більше немає. Загалом кактуси вирощують у ботанічних садах, — каже Валерій Дударов. — Нашій колекції понад 40 років.

Узимку кактуси обігрівають пічним опаленням.

— Температура має бути не більшою шести градусів тепла. Якщо перегріти, то слід зволожувати підлогу — щоб квіти не задихнулися, — веде далі Валерій Вікторович. — Теплицю на 450 квадратних метрів опалюємо дровами. За добу їх іде десь до 1,5 куби.

Рідко коли кактуси ростуть понад 40 років. Тому гордістю оранжереї називають 50-річний цереус. Заввишки він 1,3 м, у діаметрі має 10 см.

— Ще однією нашою гордістю є круглий, як гарбуз, мексиканській феро, — додає Дударов. — Його колючки по три сантиметри, вони не згинаються. Колись у Мексиці спиною на ці кактуси клали злодіїв. Таким було покарання.

Валерій Вікторович переконує, що рослини відчувають любов та знають господарів.

— Місяць тому дали відгули на два дні. Приходжу на роботу, а рослини трохи прив"яли, — згадує Дударов. — Вони сумували. Щойно з"явився — ожили через півгодини.

Щодня до теплиці приїздять колекціонери кактусів із різних областей.

— Купують молоденькі рослинки до 5 років. У нас вони коштують по 15 гривень, — додає чоловік. — А раніше ми їх продавали по всьому Союзу.

П"ять місяців тому Дударов вийшов на пенсію, але попросив дозволу надалі доглядати за оранжереєю.

Зараз ви читаєте новину «В оранжереї росте півстолітній кактус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі