четвер, 04 грудня 2008 16:32

Уперше до гінеколога-ендокринолога треба йти у 6–7 років

У вінницький медичний центр "Радамед" 15-річну Аліну привела мама.

— В її віці я була сформованою дівчиною, — каже жінка, — грудь, попа — усе при собі. Мала регулярні менструації. Мати все наказувала подалі від хлопців триматися, щоб нічого в пелені не принести. А тут ні місячних, у розвитку відстає, і сама тонка, звонка і прозрачна.  Постійно жаліється на головні болі, слабкість, погане самопочуття.

— А у нас усе навпаки, — каже інша жінка. Поруч із нею сидить повна рум"яна дівчинка. — Їй ще тільки 10 років, ляльками гратися, а вона як доросла дівчина. На животі розтяжки, як у рожавшої жінки.

Таких пацієнтів у центрі останнім часом побільшало.

— Це патології статевого й фізичного розвитку у дитячому віці, — пояснює лікар-ендокринолог медцентру "Радамед" Микола Миколайович, 45 років. — У випадку з Аліною має місце патологія ваги. Останнім часом багато дівчаток хочуть стати моделями. Це бажання настає у пік вироблення статевих гормонів. Дівчатка закохуються, хочуть гарно виглядати, більше крутяться перед дзеркалом, виснажують себе дієтами й фізичними вправами. Це призводить до втрати маси тіла, статевий розвиток призупиняється, знижується рівень жіночих статевих гормонів. Вторинні статеві ознаки — формування молочних залоз, поява волосся на лобку та під пахвами — призупиняються. Також призупиняється розвиток матки, формування яєчників. Якщо такий стан тривалий, відбувається розвиток навпаки. Колись це називали аменорея воєнного часу і пов"язували зі стресами, які дівчатка-підлітки переживали під час війни. Зараз — анорексія: свідоме пригнічення розвитку, яке призводить до патологій розвитку і втрати репродуктивної функції.

Дівчатка виснажують себе дієтами й фізичними вправами

Передчасний статевий розвиток медики називають гіпоталамічним синдромом пубертатного періоду.

— Його ще називають синдром "Х", або "смертельний синдром". Він проявляється ожирінням, коли жир відкладається на животі, епізодичними стрибками артеріального тиску, появою розтяжок на шкірі, порушенням менструацій, розвитку діабету. Зайва вага стимулює естрогенну реакцію в організмі. Відбувається бурхливий викид гормонів, які стимулюють ріст молочних залоз і матки. І уже в 10–11 років такі дівчатка на голову вищі за ровесниць, у них з"являються менструації. На цьому ріст і статеве дозрівання призупиняються. І відбувається відставання у статевому розвитку.

Лікар наголошує на важливості регулярних профілактичних медоглядів.

— Коли дівчинці 8–9 років, батькам слід звернутися з дитиною до гінеколога й ендокринолога, аби з"ясувати чи розвиток дитини в нормі. Якщо розвиток випереджує, то є медзасоби, які затримують цей процес. Бо адаптуватися психологічно таким дівчаткам-жінкам важко. Вони морально ущербні.


Ранній візит до лікаря допоможе виявити аномалії розвитку репродуктивних органів: патології матки, подвійні піхви, патології яєчників чи їх відсутність.

— Якщо у шести-семирічної дівчинки виявити відсутність яєчників й одразу почати корекцію, можна добитися нормального фізичного розвитку й менструацій. Вони будуть на фоні медикаментозної терапії, але дівчинка буде соціально адаптована. Така дівчинка в майбутньому зможе виносити й народити дитину.

Медичний центр "Радамед" оснащений найсучаснішою апаратурою, що дозволяє виявити ендокринні й гормональні патології дозрівання дівчаток у період статевого розвитку.

— На прийом слід записуватися завчасно, — каже директор Світлана Іванюк, 41 рік, — бо консультації іноді затягуються на годину-півтори. Аби призначити лікування, лікарю доводиться ретельно відслідковувати розвиток дівчинки з дитинства. Потім ці дівчатка нам дякують. Буває, уже через годину після пологів телефонують.

Прийом у медичному центрі "Радамед" платний. Вартість консультації 25–75 грн.

Зараз ви читаєте новину «Уперше до гінеколога-ендокринолога треба йти у 6–7 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі