четвер, 12 лютого 2009 17:15

Українцям не підходять обидві західні моделі стосунків

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Психолог Сергій Міщук: ”Вінниця невелике місто, тому тиск родичів і суспільства відчутніший”
Психолог Сергій Міщук: ”Вінниця невелике місто, тому тиск родичів і суспільства відчутніший”

Вінницький психолог Сергій Міщук, 26 років, проводить жіночі тренінги в різних містах України. Допомагає налагодити особисте життя. Каже, жінки сьогодні набули більше чоловічих рис характеру, стали незалежними. Чоловік і жінка тепер рівні. Це породжує більше ділові стосунки між ними. Підсвідомо чоловік дивиться на неї як на партнера по роботі.

Чому так багато незаміжніх жінок?

— Жінки продовжують вірити в міфи: про принца на білому коні, про вічне кохання. А потім жінка розчаровується і не підпускає до себе інших чоловіків.

Нам активно навіюються дві західні моделі стосунків між чоловіком і жінкою. Перша:  жінка-утриманка, яка має виконувати всі забаганки, а чоловік контролює її. Цей стереотип проник у свідомість наших жінок, але українські чоловіки стільки не заробляють. При цьому контроль з їхнього боку є. Жінки не витримують і розривають стосунки.

Друга модель: вільні відносини. Чоловік і жінка живуть у громадянському шлюбі або мають сексуальних партнерів на стороні, навіть якщо одружені. Ці моделі не співпадають із внутрішнім відчуттям світу слов"ян.

На що нарікають чоловіки в стосунках із жінками?

— Жінки надто сильно травмують чоловіків. У них з"являється багато залежностей — алкогольна, наркотична, сексуальна — саме від нещасливих стосунків. Чоловіки скаржаться, що жінки перебирають на себе їхні функції та вступають із ними в конкуренцію. Хлопці кажуть, що дівчата стали більш агресивними, нав"язливими. Одруженим не вистачає розуміння, ніжності, турботи.

У яких містах більше незаміжніх жінок?

— Дніпропетровськ, Київ, Харків. Це великі індустріалізовані міста, в яких жінки змушені забезпечувати себе та дітей. У цих містах велике психологічне напруження, люди почувають себе некомфортно.

Яка ситуація у Вінниці?

— У Вінниці сімейні пари тримаються краще. Жінки більше залежать від думки інших, тому погоджуються жити в негармонійних стосунках, ніж стати вільною. Вінниця — невелике місто, тому тиск родичів і суспільства відчутніший. У великих містах жінки більш вільні.

Чи справді для жінки є вікові обмеження в пошуку партнера?

— Є різні типи віку. Паспортний насправді не має значення. Біологічний — доки жінка може народжувати дітей. Психологічний — стільки років, на скільки жінка себе відчуває. Якщо жінка вважає себе підстаркуватою і нецікавою чоловікам, так і буде. От одній моїй знайомій 60, і вона збирається заміж.



Десять правил від психолога Сергія Міщука


1.    Жінці потрібно налаштуватися, що її сімейне щастя залежить тільки від неї. Бути готовою працювати над собою та змінюватися.

2.    Створити уявний образ чоловіка, якого жінка хоче зустріти. Якнайдетальніше прописати на папері його риси характеру. Повісити на видному місці, щоб бачити його і читати щодня.

3.    Якщо будете знати, кого хочете, буде легше впізнати його. Намагайтеся більше спілкуватися. Будьте максимально відкритою, щирою, веселою.

4.    Будьте охайними зовні та внутрішньо. Слідкуйте за собою, не лайтеся, не вживайте брутальних слів.

5.    Ніколи не кричіть. Крик пробуджує в чоловіків агресію, і вони підсвідомо починають ставитися до жінки, як до чоловіка. У конфліктній ситуації жінці найкраще допоможуть сльози — у чоловіка це пробуджує турботу і готовність змінити свою поведінку. Але не зловживайте цим, чоловік відрізнить нещирі сльози від справжнього болю й образи.

6.    Під час їжі не згадуйте про проблеми. Говоріть про чоловіка, його дітей, якщо вони в нього є. Кажіть, які вони гарні. У дітях чоловік бачить продовження себе, йому приємно слухати такі речі.

7.    Не чекайте від чоловіків вдячності на словах, це їм не властиво. Він висловить її  інакше.

8.    Вірність у стосунках залежить від жінки. Чоловіка краще обирати зі схожим до свого темпераментом і задовольняти його в ліжку. Інакше те, чого йому не вистачає, він буде шукати на стороні.

9.    Хороший у ліжку чоловік не завжди буде гарним сім"янином. Сім"я і секс — різні речі. Але, якщо чоловік і жінка хочуть бути разом, налагодити сексуальне життя нескладно.

10.    Подивіться на батьків чоловіка, яка в них модель поведінки. Приблизно так само поводитиметься ваш чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Українцям не підходять обидві західні моделі стосунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі