вівторок, 15 січня 2008 16:08

У "Зеленбуді" продають найдешевші рослини

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Робітниці ”Зеленбуду” чистять корінці канн. Щоб квіти встигли зацвісти, три місяці їх вирощують у теплицях
Робітниці ”Зеленбуду” чистять корінці канн. Щоб квіти встигли зацвісти, три місяці їх вирощують у теплицях

На околиці Вінниці по вул. Максимовича комунальне господарство "Зеленбуд" має теплицю на 950 кв. м. На зиму сюди звозять рослини із міських клумб. Біля 100 тис. розсаджують у ящики з ґрунтом.

— Один такий вазон, — показує на висаджений бальзамін майстер Зоя Рачковська, 37 років, — коштує гривню двадцять копійок. Дорожчий, наприклад золотий вус, — 3,5 гривні. Його старенькі люди беруть на лікування.

Як комунальне підприємство, "Зеленбуд" не може накручувати ціни. Вазони тут найдешевші в місті.

На довгому столі в коридорі розкидана купа землі.

— Чистимо корінці канн, — зішкрібає ножем землю 37-річна Катерина Москалик. — Так видно, які з них здорові та можуть прорости.

— Ці рослини з Південної Америки, — пояснює заступник директора "Зеленбуду" Микола Залецький, 60 років. — Щоб зацвіла, треба дев"ять місяців. Тому до травня вирощуємо їх у теплицях.

Цього року планують висадити 30 тис. канн — на кілька тисяч більше, ніж торік. Це найдорожчі та найпопулярніші квіти для клумб. Одна рослина коштує 5 грн. Квіти виростають до метра, мають широке глянцеве темно-зелене листя. Суцвіття канн бувають від світло-оранжевого до темно-червоного кольору. "Зеленбудівці" кажуть, що квіти вигідніше висаджувати, ніж троянди, які часто крадуть.

Рачковська перевіряє, як прижилися пагони рослин у білому піску, що тримає вологу.

— Якось попросили оформити клумбу біля заправки, — збирає у жменю сухі листочки. — Через кілька тижнів дзвонять, що квіти пов"яли. Я приїхала, а земля на клумбі суха. Питаю, коли їх поливали? А жіночка на мене дивиться і питає: нащо ж їх поливати?

Жінки сміються. Заступник директора підганяє їх до роботи.

— У нас 70 видів рослин, — говорить керівник "Зеленбуду" Ігор Любавський. — На півтора гектарах міських клумб щорічно висаджуємо до мільйона штук. Цього року  закупимо в Німеччині насіння аспараґусу, аґератуму, сульфінії, бегонії, чорнобривців та інших. Вирощувати гібридні сорти немає можливості. Для цього кожен сорт треба садити на відстані 300–400 метрів.

Цього року на клумбах Вінниці з"являться вічнозелені туї. На зиму їх не треба заносити в теплицю.

— Городяни хочуть бачити клумби гарними від ранньої весни до пізньої осені, — пояснює Рачковська.

Зараз ви читаєте новину «У "Зеленбуді" продають найдешевші рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі