Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 18:24

У вінницькому парку виявили двох ВІЛ-позитивних людей

Автор: фото: Катерина ОРЛОВА
  22-річна вінничанка Аня сидить у пересувному пункті обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом. Дівчина тільки що здала аналіз крові. Вона до останнього вагалася, йти чи не йти
22-річна вінничанка Аня сидить у пересувному пункті обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом. Дівчина тільки що здала аналіз крові. Вона до останнього вагалася, йти чи не йти

18 травня у рамках заходів до Всесвітнього Дня померлих від СНІДу 110 вінничан зробили тест на ВІЛ-інфекцію у Центральному парку міста. Аналіз крові здали в пересувному консультативно-лабораторному пункті вінницького обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Такі акції організація проводить у місті не вперше. Проте такого результату не мали. Зі 110 протестованих виявили двох ВІЛ-позитивних людей. Це колишні наркомани.

— Результат говорить про достовірність тестів, — зазначає головний лікар центру СНІДу Ігор Матковський, 41 рік. — Результати швидких тестів у двох інфікованих вінничан підтвердилися наступного дня. Спеціалісти нашого центру зробили повторний аналіз у закладі.

Психологи проводили дотестове консультування. Вони кажуть: більшість тих, хто звернувся до пересувного пункту в парку — молодь. Були також люди середнього віку.

— Ми гуляли із друзями в парку. Побачили лабораторію і вирішили перевіритися, — каже Сергій Оверчук, 18 років. — Ризику ніби-то й не було, але краще бути впевненим. Тим більше, тут усе анонімно і безплатно.

18-річний Олександр Волос здавав кров за компанію із друзями. Він каже, що найважче чекати результату.

— Якщо позитивний, то, напевне, вже не буде до чого прагнути, — розмірковує хлопець. — Дізнавшись, що ти інфікований, по-іншому спілкуватимешся з людьми. Напевно, з цим важко жити.

— Я бачу цю акцію в парку другий раз, — говорить Наталя Бурдейна, 25 років. — Але так і не можу насмілитися здати кров.

Психологи зазначають: якщо людина боїться чи вагається, вона повинна зробити тест. Тривога не відступить, доки не буде  результату — так чи ні.

Зараз ви читаєте новину «У вінницькому парку виявили двох ВІЛ-позитивних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути