пʼятниця, 15 лютого 2008 17:45

У Вінниці 140 іноземців чекають статусу біженця

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Дмитро Гройсман: ”У 2006 році до нас із Туркменістану та Інгушетії приїхали два геї. У їхніх країнах гомосексуалізм карається законом”
Дмитро Гройсман: ”У 2006 році до нас із Туркменістану та Інгушетії приїхали два геї. У їхніх країнах гомосексуалізм карається законом”

З 1991 року в місті отримали статус біженця та залишилися жити 40 чоловік. Торік його отримали дві особи. За словами керівника місцевої правозахисної групи Дмитра Гройсмана, у Вінницю тікають із таких африканських країн як Конго, Малі, Судан. У інших регіонах України 85% шукачів притулку з Афганістану. Бо у цих країнах постійні війни.

Скільки людей бажають отримати статус біженця у Вінниці?

— Таких близько 140 осіб. Їм треба звернутися до регіонального представництва управління Верховного комісара ООН у справах біженців та в обласний відділ міграційної служби України у Вінницькій області. Там визначають, чи може розраховувати іноземець на цей статус. Процедура затягується від кількох місяців до більше року. Людині на цей час видають довідку. У Всеукраїнському благодійному фонді "Рокада" раз на два місяці вони отримують 160 доларів.

Чи може з такою довідкою шукач притулку працювати?

— Люди одразу шукають роботу, бо за проживання та харчування платять самі. Хто йде  торгувати, хто офіціантом. З такою довідкою можна оформитися підприємцем.

Через що можуть відмовити в статусі біженця?

— Якщо вважають, що людина не є жертвою переслідування. Для цього проводять спеціальні співбесіди.

Від яких переслідувань шукачі притулку тікають зі своїх країн?

— Через національні, релігійні, політичні переконання. У 2006 році до нас із Туркменістану та Інгушетії приїхали два геї. У їхніх країнах гомосексуалізм карається законом.

Через що людину можуть позбавити статусу біженця?

— Якщо в країні змінилися умови проживання, що раніше їй загрожували, та якщо людина скоїла злочин.

Ваше прізвище — Гройсман, як і в мера Вінниці. Чи допомагало воно вам у житті?

— Моє прізвище мені ніколи не допомагало і не впливало на роботу. Раніше його писали з помилками. Хто з м"яким знаком, хто з двома "С" або "Н". А чи родичі ми з мером, я не коментуватиму.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці 140 іноземців чекають статусу біженця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі