середа, 02 липня 2008 18:52

У райлікарню куплять флюорограф і мамограф

Пацієнти Калинівської районної лікарні на Вінниччині роблять рентген на флюорографі 1960-х років. Апарат пережив три гарантійні терміни. Часто ремонтується.

— Ним важко поставити правильний діагноз, — скаржиться хірург Валерій Якимець. — Буває через три місяці після обстеження, яке нічого не виявило, людина потрапляє до реанімації. І при повторному обстеженні ми знаходимо запущену форму раку чи туберкульозу.

У закладі є також пересувний флюорограф, але він не працює.

— Лікарні край треба купити новий цифровий апарат, — каже Якимець. — Він коштує не менш ніж 400 тис. грн. Тоді людям із сіл не доведеться їздити в район. Обстеження можна буде пройти на місці.

Щороку на стаціонарному флюорографі в Калинівці робиться понад 32 тис. оглядів. Наприкінці минулого року на обліку в калинівському протитуберкульозному кабінеті було 135 осіб.

— Третю частину хворих ми виявляємо під час профілактичних обстежень, — говорить лікар-фтізіатр Людмила Дубовик, 39 років.

У райлікарню хочуть придбати і мамограф за 800 тис. грн. Апарат допомагає виявляти передракову патологію чи ранні стадії раку молочних залоз у жінок.

— Уперше треба робити мамографію у 35 років, — розповідає онколог Володимир Присяжнюк. — Із 40 — двічі на рік, а після 50 — щорічно. У нас на обліку 195 жінок, хворих на рак молочних залоз.

Зараз ви читаєте новину «У райлікарню куплять флюорограф і мамограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі