четвер, 16 вересня 2010 17:59

У продуктових магазинах платять найменше

Найбільше пропозицій на ринку праці Вінниччини для продавців та торговельних представників.

— Роботодавці навіть на те, щоби продавати продукти, хочуть людей із вищою освітою, — розповідає менеджер вінницької агенції "Робота" Олександр Маланчук, 32 роки. — Пояснюють, що вони комунікабельніші, вміють спілкуватися, добре завчають новий матеріал. Зараз бути продавцем непрестижно. За радянських часів, коли існували так звані товарні бази, на які завозили різноманітний товар, на цій посаді було вигідно працювати. Можна було дістати дефіцит.

Найменше платять працівникам продуктових крамниць. Вони отримують мінімальну зарплату. В магазинах побутової техніки заробляють від 1500 до 2000 грн. Найбільші зарплати у продавців на оптових складах на центральному та привокзальному ринках Вінниці — до 3 тис. грн.

— Офіційно їм дають 2 тисячі, — пояснює Маланчук. — Там закуповують продукцію великими партіями на магазини. Треба робити замовлення самостійно, а часом і помогти доставити товар. Тому на роботу беруть переважно чоловіків.

Маланчук згадує, що в крамницю, яка торгувала порцеляновими ляльками, доводилося добирати продавця щомісяця:

Щодня розбивав по ляльці

— Вони пропонували зарплату 4 тисячі гривень. Але в контракті було записано: за кожну розбиту чи надщерблену ляльку платить продавець. Також компенсує збитки, якщо серед доставленого товару був побитий. Щодня в середньому продавець розбивав по ляльці. У результаті в кінці місяця отримував 1000 гривень. Магазин пропрацював рік і врешті закрився.

Протягом двох місяців у Вінниці набирають продавців та керівників відділів до нового будівельного супермаркету "Епіцентр". Пропонують зарплату від 2,5 тис.

— Там треба люди з вищою освітою і досвідом роботи у торгівлі не менше двох років, — говорить Віталій Зотов, який ходив на співбесіду. — Розповіли, що робота почнеться з жовтня. Одразу платитимуть лише тисячу, а решта зарплати залежатиме від продажу.

Магазин іще не збудували. У вересні планують завершити фундамент.

— Працівники, які пройшли співбесіду, два місяці навчатимуться на курсах у Києві. Там їм пояснюватимуть, як правильно поводитися з клієнтами, як продавати товар. Слухачі вивчатимуть асортимент, — додає Зотов.

Зараз ви читаєте новину «У продуктових магазинах платять найменше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі