пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

У південних районах газ замінить електроенергія

Райцентри Чечельник, Піщанка, Чернівці, Муровані Курилівці, Ямпіль, Бершадь, Могилів-Подільський розташовані далеко від основної газової магістралі. Проводити до них газ — занадто дороге задоволення, кажуть спеціалісти "Вінницягазу".

— Ми на газ і не розраховуємо. Найближчий газопровід від нас за 100 кілометрів у Тульчині, — каже заступник голови Піщанської райдержадміністрації 55-річний Анатолій Тимчак. В його районі немає жодного газифікованого населеного пункту. — Робимо експеримент із  переводу району на опалення електроенергію.

Електрикою опалюватимуть усі будинки включно з приватними. Через це різко збільшиться навантаження на мережі. За рахунок бюджету мають провести реконструкцію електропідстанцій, поставити нові опори, замінити дроти.

Для експерименту першими на електрику переведуть села Трибусівка та Грабарівка в Піщанському районі. Біля них уже почали переобладнувати підстанції та трансформатори. Область на це дала 920 тис. грн.

— Мережі будуть змінені "до гусака", тобто до кожної хати, — пояснює Анатолій Тимчак. — Як і з газом — держава підводить "трубу", а люди за свої кошти роблять усе в домі. Економія буде завдяки зональним лічильникам, які рахуватимуть електроенергію за різними тарифами. Для обігріву використовуватимуть тільки дешеву нічну енергію.

Лічильники та електрообігрівачі люди купуватимуть самі. Найдешевші, малопотужні однофазні зональні лічильники коштують до 300 грн, трифазні — 1 тис. грн. Найдешевші обігрівачі-конвектори обходяться в 250–300 грн. На одну хату їх треба 3–4 штуки.

Зональні лічильники запрограмовані на облік трьох видів електроенергії. Нічна, з 23.00 до 6.00, коштує 8 коп. Денна, з 10.00 до 18.00 — 18 коп. У години-пік, із 18.00 до 23.00 та з 6.00 до 10.00, — 28 коп.

Газ дорожчає, а електроенергії в Україні перевиробництво

Лічильник не накопичує та не економить енергії. Він показує, коли вигідніше вмикати обігрів.

В обленерго запевняють, що електрика вигідніша за газ. Опалювати нею будинок на 3–4 кімнати коштує 200 грн на місяць. Газом — 120–130 грн. Проте газ постійно дорожчає, а електроенергії в Україні, особливо нічної, перевиробництво. До того ж за проведення газу господар платить 5 тис. грн.


Села Трибусівка та Грабарівка мають перейти на опалення хат електрикою цієї зими.

— Ми розраховували на газ, але так як його вести невигідно, то й на електроенергію згодні, — говорить голова села Трибусівка Віра Огородник, 49 років. — Поки що жодних видимих робіт у нас не проводиться. Не знаю, як вони збираються до зими вправитися.

Жителі Трибусівки ще торік почали встановлювати зональні лічильники.

— Минулої зими ми переважно електрикою опалювалися. Купили трифазний лічильник, кілька обігрівачів. Усе в дві тисячі обійшлося, — розповідає 32-річна Інна Віктюк. — За місяць набігало десь на 100 гривень. Удень інколи дровами палили. Грубку не можна викидати, бо ж їсти на самій електриці багато не звариш. Удень вона дорога.

Селяни згадують, що в радянські часи більшість хат опалювали електрикою.

— Кіловат копійку стоїв, — говорить Юлія Ногаль, 50 років. — А тоді вже 4 копійки став, потім 8. От ми й відключилися. Весною знову підключилися, зональний лічильник поставили. Економії не відчули. Кажуть, зимою краще буде. Ми економити вчимося. Стіраю я тільки після 11 вечора. Тоді ж і електромлин включаю.

Наступними на електрику переведуть село Трудове Піщанського району та саму Піщанку.


Селяни, які торік провели собі газ, кажуть, що ніколи від нього не відмовляться.

— Та ви що?! — сплескує руками жителька села Могилівка Жмеринського району Тетяна Мостова, 42 роки. — Ви гляньте, яка в хаті чистота. Ні тобі дров, ні вугля. І за балонами не треба бігати й економити. Аби наш голова Іван Брацлавець не поміг кредит узяти на проведення газу, то ми б його ще до сьогодні тягли. Обійшлося все в 5 тисяч гривень на хату. У Демидівку досі тягнуть трубу, бо грошей нема.

Тетяна бере на руки 3-річну онуку Крістіну. Вона народилася, коли газу не було.

— А зараз ми відчули, як добре з газом, коли мала дитина в хаті. Це ж і покупати можна, вода гаряча постійно. Вже й не знаю, як би ми обходилися без нього, — обіймає онуку. — Грубку ми все одно не викидали. Мало лі що може бути. Нас високими цінами на газ лякають.

Перший газопровід був прокладений через Вінниччину 50 років тому. Нині газифіковано 569 міст і сіл — половина всіх населених пунктів області.

Газифікація Вінниччини


Зараз ви читаєте новину «У південних районах газ замінить електроенергія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі