середа, 20 серпня 2008 18:31

У перекошеному будинку не можуть продати квартири

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Біля вінницької 9-поверхівки, що нахилилася на 20 сантиметрів, київські будівельники готують бетон для укріплення фундаменту. Вони ремонтують підвал та заливають бетоном підтримувальні стовпи. Обіцяють, будинок простоїть ще 50 років
Біля вінницької 9-поверхівки, що нахилилася на 20 сантиметрів, київські будівельники готують бетон для укріплення фундаменту. Вони ремонтують підвал та заливають бетоном підтримувальні стовпи. Обіцяють, будинок простоїть ще 50 років

У Вінниці на вул. Литвиненка, 31 похилився на 20 см другий під"їзд будинку. Нахил помітно, якщо стати з тильного боку і подивитися на стик другого та третього під"їздів. Будівельники на даху повісили стрічку, яка позначає нормальний рівень.

—  Ця біда почалася в нас ще 15 років назад, —  розповідає жителька будинку Тетяна Штенгель, – коли почали зводити пристройку до будинку. Як сваї забивали, так дом і задрожав. А потім хилитися став. Спершу ми не помічали. Тільки стіни потріскали. А останній рік чашку з водою на стіл ставиш і видно нахил. Тарілки з холодним так і замерзають, ніби їх попідпирали чим.

У дворі будівельники укріплюють фундамент будинку. Кажуть, що нахил ліквідувати не зможуть, але будуть встановлювати палі, аби підтримувати будинок. Завдяки ремонту 9-поверхівка простоїть ще 50 років. Роботи завершать до грудня цього року. На них міська рада виділила більше 2 млн грн.

—  У цьому домі невозможно помешкання продати – кричить з третього поверху 37-річна Вікторія Сивак. — В усіх агентствах ми як аварійні проходимо. У квартирі не те що ремонт, гвоздя забити боїмося. Так із відліпленими обоями і живемо.

На першому поверсі жінка чекає ліфт. Вона запрошує до свого помешкання на 4-й поверх.

—  Коли в кухні ремонт робили, прийшлося 10 сантиметрів цементу накидати, аби пол рівний був, —  показує 32-річна Олена Колосовська на кілочки, якими підпирають двері, аби ті не зачинялися від нахилу. —  Інакше стіл потихеньку до вікна повз, а з ним і газова плита, і стільці. З вікна страшно виглянути, то, здається, ніби ось-ось впадеш.

 У Чикаго 1973 року побудували хмарочос, який місцеві жителі назвали "хмарочос-вбивця". Через помилки в розрахунках будинок розгойдувався від вітру так, що скло та віконні рами вивалювалися. Аби зменшити небезпеку, інженери вирішили придавити будівлю кількатонним баластом. Вікна вставили, які не б"ються. Нині навколо хмарочоса сидять сторожі з біноклями, вони оглядають його і при найменшому нахилі поспішають огороджувати територію можливого падіння. Місцеві жителі намагаються не ходити там.

Зараз ви читаєте новину «У перекошеному будинку не можуть продати квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі