четвер, 15 травня 2008 20:13

У Німеччині потрібні фахівці з металообробки

Уродженець Малинщини Житомирської області 33-річний Ігор Дейнеко сім років живе в німецькому місті Дортмунд, земля Північний Рейн-Вестфалія. Працює дизайнером у видавничій фірмі. За його словами, у країні високий рівень безробіття — 3,5 млн осіб. Заводи з Німеччини масово переносять до східної Європи та Азії. Практично неможливо влаштуватися офісним працівником або в сільському господарстві.

— Значно легше знайти роботу на підприємствах металообробки та електропромисловості, — веде далі чоловік. — У цих галузях уперше за останні сорок років спостерігається справжнє піднесення. Робочих місць дуже багато. Є попит на інженерів машинобудування та металоіндустрії. Бракує спеціалістів із металообробки — токарів, креслярів, досвідчених зварювальників, спеціалістів із монтажу опалення та санітарного облаштування будинків.

Роботодавці цінують наявність у робітника водійських прав, готовність змінити місце проживання.

Жителька селища Браїлів 35-річна Валентина Мельник виїхала до Чехії 2003-го.

— Тут я працювала продавщицьою, заробляла 450 гривень, — розповідає жінка. — Хоча мала педагогічну освіту, у школу так і не влаштувалася.

У Празі жінка знайшла роботу у приватному ресторані. Отримує $600 на місяць. Працює по 13 год. на добу, двічі на місяць бере вихідні. Влітку підробляє — збирає полуниці та вишні.

— Хазяїну подобається, як готують українські жінки: чешки ледачі, вони не хочуть працювати, — говорить Мельник. — Оставатися тут не хочу, бо сумую за ріднею. Вирватися в Україну вдається лише раз у рік на два тижні.

Жінка планує заробити грошей на житло та повернутися до Браїлова.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині потрібні фахівці з металообробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі