середа, 24 жовтня 2007 07:02

У Ладижині більшає хворих на рак

Нині у місті Ладижині Вінницької області 414 людей живуть із злоякісними пухлинами. Сім років тому їх було 296. Найчастіше рак виявляють у жіночих статевих органах, молочних залозах, шкірі, органах травлення, дихання, щитовидній залозі.

— Хочу звернутися до жінок, — каже 63-річний В"ячеслав Василенко, завідувач інформативно-аналітичного відділу Ладижинської міської лікарні. — Єдиний ефективний спосіб боротьби з цією хворобою — вчасна діагностика. Щороку медобстеження проходять лише 60 відсотків ладижанок. Це дуже прикро. Був випадок, коли у жінки на початковій стадії виявили рак молочної залози. Вона працювала в селі дояркою, ростила сина-п"ятикласника. Два роки  добудовувала свій будинок і прийшла до лікарів лише тоді, коли пухлина почала розпадатися. Якби жінка почала лікування вчасно, її можна було би врятувати, й дитина не залишилася би сиротою.

Появу більшої кількості хворих медики пояснюють впливом радіації після аварії на ЧАЕС. Ладижин належить до міст, що опинилися в радіоактивній зоні.

— Радий був би помилитися, але прогнозую, що негативний вплив аварії на ЧАЕС у Ладижині в повній мірі проявить себе в найближчі десятиліття, — говорить В"ячеслав Василенко. — Це роки, коли діти, які виросли у радіоактивному середовищі, ставатимуть батьками.

На думку онколога Сергія Грубика, зараз однією з основних причин раку є вживання генно-модифікованих продуктів.

— З кінця 90-х років, коли такі продукти з"явилися на прилавках, різко підвищилася кількість онкохворих, — каже він. — Ми маємо пильно стежити за тим, що їмо.

Зараз ви читаєте новину «У Ладижині більшає хворих на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі