пʼятниця, 07 вересня 2007 07:06

У Крижопільському районі зводять першу церкву Київського патріархату

На місці старої церкви в селі Зеленянка під Крижополем залили фундамент під новий храм православної церкви Київського патріархату. Поряд, у тимчасовій капличці, проводять богослужіння.

— Щоб охрестити доньку, мусив їхати аж у Вапнярку, бо в Крижопільському районі такого храму немає, — каже депутат райради Павло Стангрит. — Вважаю, що дедалі більше людей прагнуть мати українську помісну православну церкву.

У селі не всі підтримують будівництво. Багато людей відвідують православний храм Московського патріархату в Крижополі.

— Вони зводять церкву не на тому місці, яке було відведене їм місцевою владою, — говорить отець Микола з Крижополя. — Розрили могили священиків, похованих поряд із церквою, викопали кістки.

Селяни розповідають, що якось на похорон небіжчика прийшли двоє священиків від різних патріархатів. Відступити довелося молодшому, з храму Київського патріархату.

— Молодий батюшка грошей за треби не бере, — розповідає пенсіонерка Марія Малютяк. — А старий бере на трьох парафіях та ще й має власне фермерське господарство.

Будують церкву на пожертви. Гроші дали уродженці села головний інженер парку ім. Горького в Москві Микола Демчук, генерал СБУ Володимир Химей, керівник Крижопільського відділення "ПриватБанку" Іван Андрусяк. Будівництво фінансують підприємства "Кряж-Агро" та "Поділля".

Освятити церкву планують наступного року до Покрови.

Зараз ви читаєте новину «У Крижопільському районі зводять першу церкву Київського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі