вівторок, 15 квітня 2008 17:51

У криницях Гущинців немає води

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Леонід Самсонюк із Гущинців Калинівського району Вінниччини відкриває криницю. Каже, що вона 9 місяців як висохла. Воду бере із синової криниці або за 50 метрів іде до сільської. Вона побудована до революції
Леонід Самсонюк із Гущинців Калинівського району Вінниччини відкриває криницю. Каже, що вона 9 місяців як висохла. Воду бере із синової криниці або за 50 метрів іде до сільської. Вона побудована до революції

"Осьо вже дев"ять місяців у криниці води немає", — перевертає відро 66-річний Леонід Самсонюк із села Гущинці Калинівського району на Вінниччині. — Син на городі викопав ще одну на кілька кілець. Коли задощить, вода на пару днів з"являється.

Гущинці розташовані на гранітному пласті. У селі 600 криниць, та не всі з водою. Люди риють неглибокі колодязі, бо щоразу натикаються на камінь. Найбільше потерпають мешканці 72 дворів вул. Леніна, Радянської, Зеленої. Тут живуть 250 осіб. Воду беруть зі спільної сільської криниці. Її викопали ще до революції.

— Майже у кожному дворі криниця є. А толку? — каже сільський голова Михайло Довгалюк, 34 роки. Вода висихає через гаряче літо та безсніжну зиму.

15 квітня вуличний комітет Гущинців уклав договір із представниками україно-швейцарського проекту з будівництва водогону для трьох вулиць. Швейцарці виділяють 75 тис. грн. З районного бюджету надають 20 тис. грн, із сільського — 5 тис. Із кожного двору зберуть ще по 2,5 тис. грн. До 10 червня підготують проектно-кошторисну документацію. Водогін обіцяють збудувати за 3 місяці. З листопада селяни питимуть воду із свердловини.

— Якщо будувати водогін по селу, треба близько двох мільйонів гривень. Поки що викопаємо свердловину й поставимо водонапірну башню для 72 сімей, які найбільше відчувають дефіцит води, — пояснює Довгалюк. — У кожному будинку буде лічильник.

Цього року за українсько-швейцарським проектом споруджуватимуть водогони у восьми селах району — Черепашинцях, Новій Греблі, Павлівці, Уладівському, Гущинцях, Іванові, Дружелюбівці та Пикові. У деяких селах вода в криницях має завеликий вміст солей і нітратів.

Зараз ви читаєте новину «У криницях Гущинців немає води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі