четвер, 29 травня 2008 20:29

У Козятині ліквідували центральну районну лікарню

У місті Козятин на Вінниччині люди занепокоєні чутками про приватизацію центральної райлікарні. Пристрасті розгорілися після публікації в місцевій газеті "Повідомлення про ліквідацію комунальної установи "Козятинська центральна районна лікарня".

— Ні про яку приватизацію не може бути мови, — говорить голова Козятинської райадміністрації Віктор Заїчко, 42 роки. — Згідно з рішенням сесії Козятинської райради, ліквідовано "Козятинську центральну районну лікарню (ЦРЛ)". На її базі утворено комунальне підприємство "Козятинська районна лікарня Козятинської районної ради". Це, по суті, зміна вивіски. Ми лише привели у відповідність статутні документи та фінансову звітність закладу.

Головний лікар Козятинської ЦРЛ Олег Міклуха не розуміє такої реорганізації.

— Наша лікарня — у першій трійці медичних установ області. Хіба ще щось треба? — каже. — Але, напевне, місцева влада в тій реорганізації має свої бізнесові інтереси, що так лобіює процес. За приклад нам ставили "передовий досвід" лікарні в місті Попільня, що на Житомирщині. Я їздив туди. Там рік діяв європейський проект. На експеримент виділили 4,5 мільйонів євро. Що він дав? Лише навчили лікарів працювати на комп"ютерах. Бо коли скінчилися гроші, то райрада Попільні відмовилася від проекту й повернулася до ЦРЛ. Зараз там великі проблеми. Через відсутність в Україні страхової медицини, економічної та правової бази, подібна реорганізація місцевої медицини приречена на провал.

Олег Міклуха зазначає, нині Козятинська лікарня отримує субвенцію із держбюджету в розмірі 13 млн грн. Після експерименту ці кошти необхідно буде виділити із місцевого бюджету.

— А це — нереально, — продовжує головний лікар. — Слід очікувати щонайменше втричі скорочення фінансування. Це потягне масове звільнення працівників і погіршення медичного обслуговування.

Нині Олег Міклуха — голова ліквідаційної комісії лікарні. На його місце призначили іншого головного лікаря.

— Довели мене цим реформуванням до передінфарктного стану, — каже Міклуха.

Медики з Козятинської лікарні написали скаргу президенту України. Її підписали 600 осіб. Свої інтереси вони відстоюватимуть у суді.

Зараз ви читаєте новину «У Козятині ліквідували центральну районну лікарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі