четвер, 05 лютого 2009 18:27

У 14 криницях Турбова позеленіла вода

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  31 січня Іван Секалюк (у центрі) із сусідами набирають у відра й бідони чисту воду. Її привозять цистерною  з місцевого водоканалу у центр Турбова Липовецького р-ну
31 січня Іван Секалюк (у центрі) із сусідами набирають у відра й бідони чисту воду. Її привозять цистерною з місцевого водоканалу у центр Турбова Липовецького р-ну

"У моїй криниці вода зелена 10 років, а тривогу забили зараз", — каже 67-річна Галина Тележинська із селища Турбів Липовецького району.

26 січня працівники обласної санепідемстанції виявили у 14 криницях Турбова хром. Цей важкий метал осідає в печінці та нирках людини й не виводиться. Призводить до бронхіту, астми, порушення роботи кишково-шлункового тракту, кровоносної системи.

Водою, де хрому у 40–110 разів більше за норму, користувалися 1070 людей. Вона має зеленуватий колір. Смачна та м"яка. Турбівцям заборонили вживати її, напувати худобу, мити посуд і підлогу. У деяких криницях воду прохлорували.

— Врачі питалися, чи не болить печінка, горло, чи немає кашлю, — продовжує Тележинська. У її криниці виявили найбільше металу. — Цей хром може довести до смерті. Як викопали криницю — не звернули увагу на зелену воду. Подумали, що це підґрунтові води. Пили, їли, стірали, купалися. Стала боліти печінка. Якось в апетит випила багато цієї води. Жара була сильна. Стало плохо. Почалася задишка, трусило. Рвала жовчю й зеленою водою. То ми відтоді цією водою тільки стіраємо. Для пиття із сусідньої вулиці беремо, за 150 метрів. А цей "тархун" як пити? Така ж вода в її сусіда Івана Секалюка.

Заборонили вживати її, напувати худобу, мити посуд і підлогу

Жителі вулиць Лесі Українки, Миру, Крупської, Вишневої, Щорса звинувачують у проблемах місцевий машинобудівний завод "АТЕКО", розташований через дорогу.

— Хром на заводі застосовують для обробки деталей, щоб не іржавіли, — пояснює заступник селищного голови Віктор Дармограй, 53 роки. — Відходи виливали у спеціальні погреби. Можливо, з роками відходи просочилися у ґрунт. Хто винуватий — рано говорити.

— Відкачуватимуть залишки гальванічних стоків із резервуарів на території заводу, — каже начальник обласного управління екології Дмитро Бабич.

Без криничної води залишилося понад тисячу людей. Із 31 січня щодня вулицями розвозять цистерною воду з місцевого водоканалу. Потерпілим пропонують проводити водогін централізованого водопостачання. Кожна сім"я має заплатити за це.

— Це ж завод виноват, — бідкається Тележинська. — То хай завод нам тягне воду. А в нас де ці гроші?

Жителі почали цікавитися розцінками за послуги адвокатів. Хочуть вирішувати справу в суді: вимагати компенсації за підірване здоров"я та проведення централізованого водогону.

Зараз ви читаєте новину «У 14 криницях Турбова позеленіла вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі