середа, 27 серпня 2008 19:49

Тростянець відсвяткував 410-річчя

Напередодні Дня Незалежності України Тростянецький район Вінниччини святкував 85-річчя, а райцентр Тростянець — 410 років від часу першої документальної згадки про місто.

Кілька цікавих фактів з історії району. Одна з подій — битва під Батогом, нині село Четвертинівка. Тут у травні 1652 року козаки під проводом Богдана Хмельницького розгромили 30-тисячне військо польської шляхти.

У селі Верхівка сільськогосподарський технікум розміщений на території колишнього маєтку пана Сабанського. Один із навчальних корпусів — у його палаці. За переказами, господар родини не мав. Проте місцеві чоловіки за винагороду приводили до нього дружин на ніч.

У селі Ободівка діяла Бессарабська комуна, очолював її Григорій Котовський.

Як адміністративну одиницю, район утворили 1923 року. 1962-го його  реорганізували, а 1965-го відновили. Нині район має 37 сіл і райцентр. Населення — 39,2 тис.

Цьогоріч район зібрав рекордний за всю свою історію врожай зерна. Урожайність ранньої групи зернових — 50,9 ц/га. А за останніми зведеннями, Тростянеччина — один із лідерів в Україні за валовим виробництвом молока, поголів"ям корів та свиней.

Зараз ви читаєте новину «Тростянець відсвяткував 410-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі