понеділок, 17 грудня 2007 19:12

Трирічна Настя з вінницького притулку попросила у Святого Миколая маму

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Фото Насті Вакули, що висіло на стенді у вінницькому універмазі серед інших 54 фотографій дітей із притулків. На листі дитина обвела контур своєї руки. Поруч — три руки дорослих — їх лишили ті, хто зробив Насті подарунок
Фото Насті Вакули, що висіло на стенді у вінницькому універмазі серед інших 54 фотографій дітей із притулків. На листі дитина обвела контур своєї руки. Поруч — три руки дорослих — їх лишили ті, хто зробив Насті подарунок

Минулими вихідними у вінницькому універмазі виставили стенди з фото хлопчиків та дівчаток. 54 дитини зі Жмеринського та Вінницького притулків обмалювали на листках свої долоні й написали на них, яких подарунків чекають від Святого Миколая. Кожен міг зробити подарунок дитині.

— Ці дітки вперше потрапили до притулку. Новорічні свята відзначатимуть без рідних, — пояснює 19-річна Юлія Безпалько, волонтер Асоціації профспілкових організацій студентів.

До стенду підходить молоде подружжя Малагловців. Читають прохання. Обіцяють повернутися за 10 хв.

— Сьогодні одна жінка пообіцяла зібрати кошти з господарів торгівельних точок в універмазі і принести сім плеєрів для старших діток, — каже волонтер 19-річна Олена Семічаснова. — Деякі люди купували дітям навіть більше, ніж ті просили. Москаленко Віталій просив книжку про планету Земля, а літня пара йому принесла ще й фотоапарат. Вони дуже здивувалися, що малого цікавлять такі розумні книжки.

 — У нас дорослі діти, — каже 50-річна Ірина Грек, яка з чоловіком Віталієм випадково підійшла до стенду й вирішила купити подарунок. — Але маємо 5-річного онука. Тільки уявити, як йому було б образливо, якби не отримав подарунка.

26-річний Юрій Малагловець приносить для Тараса Сальніка футбольного м"яча. Його дружина Наталя — книжку для Тетяни Мардар. Волонтери перекладають речі в три величезні коробки. Найбільше подарунків отримала найменша серед дітей 3-річна Анастасія Вакула.

— Їй цукерки дарували, багато іграшок. А дівчинка написала, що хоче до мами, — показує фотографію Олена Семічаснова.

Мама Оксана Шишонник у вересні цього року залишила Настю в обласній дитлікарні. Сказала, не може її прогодувати. Дитину направили до Жмеринського притулку.

— Мати обіцяла забрати доньку, як тільки заробить трохи грошей, — розповідає психолог Жмеринського дитпритулку 50-річна Світлана Чуракова. — Тепер вона на заробітках у Тернополі. Але Настю кілька разів провідувала. Дитина дуже болісно переживає розлуку.

Донедавна Настя знала тільки слова "тьотя" та "мама". Нині почала говорити.

Із притулків діти потрапляють до шкіл-інтернатів.

— Ми були би вдячні будь-яким благодійникам, — каже заступник директора Жмеринської школи-інтернату Оксана Шумигора. — Узимку дітям не вистачає взуття, одягу. Іграшки часто ламаються. У нас живуть діти, в яких є опікуни. Держава мало дає на такі заклади. Грошей вистачає тільки на їжу. Але це не означає, що якщо дитина не сирота, то їй є що вдягнути.

На Вінниччині 352 тис. дітей, із них 3 тис. — сироти та без батьківського піклування. У школах-інтернатах живуть майже 4 тис. дітей.

Зараз ви читаєте новину «Трирічна Настя з вінницького притулку попросила у Святого Миколая маму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі