четвер, 28 жовтня 2010 16:43

"Торік на каліфорнійський грип масово хворіли люди працездатного віку і вагітні"

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Валентина Зайцева
Валентина Зайцева

— Епідемії грипу в області очікуємо в середині листопада, — розповідає Валентина Зайцева, головний лікар обласної санепідемстанції. — Прогнозуємо, що буде три віруси: AH1N1 — каліфорнійський грип, AH3N2 — сезонний та грип "В" (Гонконг). Останній вперше з'явиться на території України.

Який із вірусів найнебезпечніший?

— Каліфорнійський грип має дуже важку форму перебігу. Ускладнюється пневмоніями, які розвиваються на третій-четвертий день хвороби. При сезонному грипі спостерігається головний біль, болі  в суглобах, підвищення температури, кашель. Грип "В" іще мало відомий. Основною причиною смертей торік було запізнє звернення до медиків. Тому не треба займатися самолікуванням. Відчуваєте, що вам погано, — викликайте лікаря. І якщо він рекомендує госпіталізацію, відмовлятися не варто.


Чи вистачить місць у лікарнях для всіх хворих?

— По Вінниці додали 300–400 ліжок, 730 уже маємо. Разом буде більше тисячі. Перевірили всі аптеки на наявність протигрипозних препаратів та масок. Звернулися до керівників державних і приватних організацій із проханням прищепити від грипу працівників. Обласна адміністрація виділила кошти на закупівлю вакцин для медперсоналу.


Із якого віку можна робити щеплення від грипу?

— Із шести місяців. Але обов'язково під наглядом лікаря. Дитина чи доросла людина перед щепленням має бути абсолютно здоровою. Воно має проводитись не пізніше як за два тижні до епідемії, бо не встигне виробитись імунітет. Вагітним теж треба робити щеплення. Торік на каліфорнійський грип масово хворіли люди працездатного віку і вагітні. Хоча, як правило, найбільше інфекційні хвороби уражають літніх та дітей, бо в них найслабший імунітет.

Зараз ви читаєте новину «"Торік на каліфорнійський грип масово хворіли люди працездатного віку і вагітні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі