пʼятниця, 26 жовтня 2007 18:44

Театр у Хмельницькому залишиться без імені

— Театр не повинен носити імені політика, — заявляє художній керівник, головний режисер Хмельницького обласного муздрамтеатру імені Г. Петровського Олександр Бойцов, 61 рік. — Ми з колективом почали обговорювати це питання півроку тому. Щоб перейменували, потрібно ще зібрати багато паперів.

Більшовика Григорія Петровського направили в Україну для боротьби з Центральною Радою. Пізніше він активно запроваджував колгоспи, тому його ім"я пов"язують із голодомором 1930-х років. На честь нього названий Дніпропетровськ. Під час приїзду до Хмельницького Петровського запитували, чи можна дати його ім"я театрові. Він погодився.

— Завдяки Петровському в період війни й після неї театр міг існувати, а зараз в історії його більше подають як ката, — каже начальник облуправління культури Євгенія Пивоварова, 50 років. —  Наш театр, мабуть, залишиться без назви. Можна і так працювати. Головне — репертуар.

Родом із Хмельницького немає жодного драматурга чи видатного актора.

— У Остапа Вишні є Кам"янець-Подільські корені, — пояснює Олександр Бойцов. — Але ж він сатирик, гуморист, а не драматург. Пропонував назвати наш театр на честь Михайла Старицького. Він багато писав про Поділля. Театрів імені Лесі Українки чи Шевченка є багато. Повторюватися  некрасиво.

У Хмельницькому театрі працюють 33 актори. У листопаді заплановано чотири прем"єри — постановки за А. Чеховим "Освідчення" та "Ювілей" і сучасних авторів — Я. Стельмаха "Кохання у стилі бароко", М. Ладо "Дуже проста історія".

Зараз ви читаєте новину «Театр у Хмельницькому залишиться без імені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі