четвер, 21 серпня 2008 20:47

Супутниковий Інтернет підключають у віддалених селах

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Майстер Ярослав Прокопчук із Калинівки встановлює триголовкову супутникову антену у приватному будинку. Господарі планують підключити телебачення та налаштувати супутниковий Інтернет
Майстер Ярослав Прокопчук із Калинівки встановлює триголовкову супутникову антену у приватному будинку. Господарі планують підключити телебачення та налаштувати супутниковий Інтернет

Юрій Мовчан, 31 рік, із села Демидівка Жмеринського району вирішив підключитися до Інтернету.

— Я працюю представником всеукраїнської мережі з доставки чаю, — пояснює Юрій. — Інтернет потрібен, щоб відправляти замовлення у Київ і приймати заявки із магазинів. Раніше підключався до Мережі через мобільний телефон і оператора "Київстар", але для мене він не вигідний. Там замала швидкість. Увечері ввійти у Інтернет важко, постійно вибиває.

Спочатку чоловік планував встановити стаціонарний телефон, а тоді підключити швидкісний Інтернет.

— Спеціалісти порахували, що традиційний телефон разом із модемом і підведенням Інтернету обійдеться у 5 тисяч гривень, — каже Мовчан. — Але швидкісний Інтернет я не міг підключити, бо сільська підстанція має малу пропускну здатність.

Мовчан підключився до мережі СДМА, придбав телефон із міським номером та модем.

— В "Інтертелекому" найбільше покриття в області, — пояснює. — Обіцяли, що їхній модем працюватиме у 30-кілометровому радіусі від міста. Моє село розташоване за 20 кілометрів.

За модем Мовчан заплатив 800 грн. Підключився та налаштовував його самостійно.

— Він зразу не працював, — додає Юрій, — але коли виносив модем на вулицю — починав працювати.

Чоловікові порадили купити зовнішню антену для підсилення сигналу за 150 грн та кабель.

— Антену підняв на шість метрів над землею, повернув на Вінницю, — продовжує він. — Підключив до модема за допомогою кабелю, одразу все запрацювало.

Щомісяця чоловік сплачує 50 грн за 700 МБ трафіку. Якщо не вкладається, треба додатково платити по 10 коп./МБ удень та по 5 коп. уночі.

Коли виносив модем на вулицю — починав працювати

— Мені вистачає 700 "метрів", — каже чоловік. — З Інтернету качаю програми, дивлюсь фото, користуюся електронною поштою.

У селах, які розташовані за 5–10 км від міста ставлять швидкісний Інтернет "Ого!" від "Укртелекому". До Інтернету вінничан та жителів приміських сіл підключають протягом тижня. Для цього потрібен комп"ютер, стаціонарний телефон і модем. Вартість останнього 90–300 грн. Із викликом майстра додому підключення коштуватиме 240 грн. Безлімітний тариф щомісячно обійдеться у 80 грн.

У віддалених селах Інтернет підключають через супутникові антени.

— У сільській місцевості інакшого способу під"єднатися немає, — каже працівник компанії "ДатаҐруп" Ольга Протченко. — Компанія "Укртелеком" пропонує лише дротовий зв"язок. Тягнути кабель до однієї хати за десятки кілометрів ніхто не буде. Вихід — ставити супутникову "тарілку".

Такий зв"язок працює будь-де, головне — щоб була електрика. На південному боці будинку монтують антену-"тарілку", що приймає сигнал із супутника. Через модем сигнал надходить на домашній комп"ютер. "ДатаҐруп" — єдина компанія, що дає двосторонній зв"язок.

— Торік поставив собі супутникову антену і зразу ж підключився до Інтернету, — каже 30-річний Віктор Козак із села Бірків Літинського району. — Він працює лише на прийом даних. Щоб відправити з комп"ютера електронну пошту, треба підключати його до мобільного телефону і передавати дані через нього.

Весь комплект обійшовся у 1000 грн. Щомісяця за Інтернет Козак платить 25 грн.

— За допомогою системи "Гармонія двох" є можливість приймати дані і відправляти, — пояснює Протченко. —  Обладнання можна купити або орендувати із правом викупу. Повний комплект обійдеться у 9090 грн зі швидкістю 512 мб/с. За місяць абонплати доведеться платити 1590 гривень (у цю суму входить плата за викуп обладнання. — "ГПУ") або 1136 гривень (без права викупу).

Комплекти із одностороннім прийомом обійдуться у нас десь у 2000 гривень. Абонплата там нижча.

Зараз ви читаєте новину «Супутниковий Інтернет підключають у віддалених селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі