четвер, 31 березня 2011 18:55

"Шукаємо хлопця. Він має бути красивим"

Вінницькі кав'ярні шукають спеціалістів із приготування кави. Оголошення в одному з міських тижневиків розміщують уже місяць.

Початківцям платять 1 тис. грн. Тим, хто має досвід, — 2 тис. Працювати треба позмінно. Основна вимога — уміти швидко готувати каву.

— В Європі професія бариста — спеціаліста з приготування кави — поширена, бо там розвинена кавова культура, — розповідає один із перших вінницьких баріста Дмитро Зуєв, 28 років.

Він почав освоювати професію вісім років тому.

— Найбільший досвід отримав у київських ресторанах. Там проводили тренінги. У Вінниці готувати напій вчать деякі постачальники кави. Проте, як хочеш стати професіоналом у цій справі, треба шукати навчання самому. Кав'ярень у нас багато, конкуренція велика, але ніхто не прагне якості. У Вінниці до десятка людей вміють готувати якісну каву.

У кав'ярні "Ашанті" готові взяти на роботу людину без досвіду і навчати її.

— Кожна кав'ярня працює з різною кавою, — каже адміністратор закладу Наталія Дубініна, 22 роки. — У нас — італійська. Вона має бути приготована з пінкою. Подати її потрібно протягом 15 секунд. Пізніше — це вже мертва кава і її можна виливати. Шукаємо хлопця. Він має бути комунікабельним і красивим. Бариста стоїть на барі, він — обличчя закладу.

— У Вінницькій області бариста не вчать. Заклади освіти не мають ліцензії на підготовку таких спеціалістів, — каже Борис Іванюк, 51 рік, з обласного центру зайнятості. — Але якщо буде хоча б одна заявка, що потрібен такий спеціаліст, ми пошлемо людину на курси в інше місто.

— Щоб у навчальному закладі оформити нову професію, треба мати на неї замовлення від підприємств, попит від абітурієнтів, — каже заступник директора Вінницького професійного ліцею переробної промисловості Галина Титко. — Потім підготувати лабораторію, дістати ліцензію, а це великі кошти. Такі питання вирішуються на рівні держави. В Україні професії баріста ще немає, її навіть не ввели у класифікатор.

Зараз ви читаєте новину «"Шукаємо хлопця. Він має бути красивим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі