середа, 09 липня 2008 19:27

Студенти-бюджетники мають відпрацювати в селі три роки

Цього року більше тисячі випускників вінницьких вузів поїдуть працювати до сільської місцевості. Це приблизно третина студентів, які навчалися за держзамовленням. Вони повинні відпрацювати за направленням не менше трьох років і тільки тоді зможуть вільно обирати місце роботи. В іншому випадку — доведеться повертати гроші за всі роки навчання. Студенти-контрактники самі працевлаштовуються.

Випускників Вінницького національного технічного університету направляють на підприємства в міста.

— У селах нашим випускникам немає чого робити, — говорить проректор із навчальної роботи ВНТУ Василь Леонтьєв. — Проблем із робочими місцями немає. Навіть контрактникам, яких ми не зобов"язані працевлаштовувати, пропонуємо роботу.

Більшість випускників Вінницького національного медичного університету отримує направлення до сільської місцевості.

— Наші випускники розкидані по 10 областях України, — каже декан медуніверситету Петро Загниборода. — Із 177 випускників направлення в село отримали 113. Ми в усіх направленнях пишемо, що їм необхідне житло або хоча б кімната для проживання. Але чи виконується ця умова, невідомо. Ніяких підйомних грошей їм не дають.

У Вінницькому педагогічному університеті цього року випустять 853 спеціалісти. Із них 500 — бюджетники. У всіх направлення в села.

— Їхати туди діти не хочуть, — зазначає начальник кадрового відділу педуніверситету Алла Алексеєва. — Житла їм не дають. Торік давали підйомні гроші, а зараз невідомо, чи такі будуть. Студенти стараються взяти довідку про самостійне працевлаштування. Але в місті знайти випускнику роботу за спеціальністю майже неможливо. Не їхати в село можуть випускниці, якщо їхні чоловіки військові або якщо вони вагітні чи мають дитину до трьох років.

Найчастіше студенти намагаються взяти направлення до рідного села.

— Якщо не хочеш, щоб запхали в глухе село, треба ще під час навчання шукати роботу, — говорить випускник педагогічного університету 21-річний Олександр Нестержук. — Я гарно себе зарекомендував під час практики в рідному Бару, й мені запропонували залишитися. Відпрацюю три роки, буду щось краще шукати. Зараз ми всі трохи заздримо контрактникам, які самі платили за навчання. Їм не треба нікуди їхати.

Вінницький аграрний університет цьогоріч випустить 347 спеціалістів, які навчалися за державні кошти.

— Частину наших студентів беруть великі фермери, такі як бізнесмен Мовчан, — говорить ректор аграрного університету Леонід Середа. — Старші люди бояться сідати на техніку, яку він закупив для обробки полів. А молоде покоління все це знає. І зарплати в таких підприємствах не гірші, ніж у місті. Торік 30 наших випускників по тисячі доларів на місяць у нього заробляли.

Зараз ви читаєте новину «Студенти-бюджетники мають відпрацювати в селі три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі