вівторок, 05 серпня 2008 17:36

Стрижавська колонія судилася з Дмитром Гройсманом

У Ленінському райсуді Вінниці 28 липня відбулося засідання за позовом Стрижавської виправної колонії N81 до Вінницької правозахисної організації та її координатора 36-річного Дмитра Гройсмана. Заява стосувалася захисту честі, гідності й ділової репутації колонії. Позивач вимагав спростувати поширену правозахисниками інформацію і сплатити 100 тис. грн за моральні збитки.

На початку червня у Стрижавській колонії вдалися до самогубства двоє засуджених. Тоді правозахисники пов"язували це з жорстоким поводженням охорони. Колонію перевіряли кілька комісій. Порушень у діях персоналу не знайшли. Двічі оголошували висновок: самогубства зумовлені психічним станом утриманців.

19 червня Вінницька правозахисна група отримала повідомлення зі Стрижавської колонії про самокаліцтво трьох засуджених. Правозахисники звернулися в усі засоби масової інформації. Факт не підтвердився. У колонії журналісти зустрілися з нібито скаліченими засудженими — Сергієм Шевченком, Валерієм Іванишиним і Денисом Іванчишиним. Вони запевнили, що вени не різали, собі не зашкоджували. Показали свої руки та спини. Слідів побоїв не було.

— У мене не було причин звертатися до Дмитра Гройсмана. Я цієї людини взагалі не знаю, — каже 53-річний Валерій Іванишин, засуджений на 14 років за вбивство.

У суді Дмитро Гройсман та юрист організації Стела Корзун позову не визнали. Відповідач зазначає, що позивач не оплатив витрати на розгляд справи.

— Платником є інша юридична особа — підприємство СВК N81. А воно не є позивачем, — пояснює Гройсман.

За його словами, правозахисна організація не може бути відповідачем щодо спростування інформації.

— Ми не є засобом масової інформації, — веде далі Гройсман. — Жодної неправдивої інформації не розповсюджували. Повідомлення організації — це відтворення звернень, які до нас надходять.

Суд закрив справу.

Зараз ви читаєте новину «Стрижавська колонія судилася з Дмитром Гройсманом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі