четвер, 28 серпня 2008 18:36

Стиглість яблук і груш визначають за плодоніжкою

Вінничанин Віктор Гуменюк має сад на дачі. Цього року на початку вересня почне збирати зимові сорти яблук Ґолден Делішес, Симиренко, а також груш — Ноябрську, Виставкову, Кюре, Золотоворітську. Наприкінці жовтня збиратиме пізні сорти.

— Восени яблука й груші ще продовжують набирати ваги, тому надто рано їх не варто збирати. Але до холодів теж не можна дотримувати, бо примерзнуть і посиплються з дерев. Вони бояться навіть 3–4-градусного морозу— пояснює 37-річний садівник Віктор Гуменюк.

Стиглість фруктів чоловік визначає за плодоніжкою. Якщо вона здерев"яніла і стала ламкою — час зривати. У стиглих плодах зернятка коричневого кольору. У деяких сортів яблук з"являється маслянистий наліт.

— Зривати потрібно тільки з плодоніжкою. Інакше в отвір потраплятимуть бактерії, плід загниватиме, — веде далі садівник.

Груші радить зривати обережно, щоб не пошкодити шкірки. Каже, оптимальна температура для зберігання яблук +2...+4°С, для груш +1–2 градуси.

— Зберігаю їх у картонних ящиках, тоді фрукти не б"ються. Якщо берете дерев"яні, стінки треба встелити цупким картоном, — продовжує чоловік.

Яблука складає в ящик у кілька шарів, а груші — в один. Останні люблять вологу, тому їх слід накривати плівкою. Гуменюк тримає врожай у погребі.

— Спочатку дезінфікую його. Підпалюю сірку й лишаю тліти. Так убиваю бактерії, — розказує він. — Щоб дати плодам достатньо вологи, можна поставити відро з водою. Зберігати груші в приміщенні із картоплею, буряком чи квашеними овочами не можна. Бо фрукти втягують запахи, потім від них буде чутно погребом.

За умови правильного зберігання пізні сорти яблук і груш долежать до середини весни.

Зараз ви читаєте новину «Стиглість яблук і груш визначають за плодоніжкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі