вівторок, 23 вересня 2008 17:56

Шпиків відсвяткував 500-річчя

20 вересня селище Шпиків Тульчинського району Вінниччини відзначало 500-річчя.

— Такого гарного свята в нас давно не було, — каже секретар Шпиківської сільради Наталя Семко, 42 роки. — Приїхало багато відомих земляків. Це троє братів-полковників Щерблюків із Одеси, конструктор столичного заводу Юрій Гречина, кандидат хіміко-біологічних наук Віра Будзінська. Був концерт у будинку культури. До речі, його до свята відремонтували. Зробили ремонт тротуарів, доріг та освітлення центральних вулиць.

На святі діяли виставки короваїв, вишитих рушників та картин місцевих художників. Найбільше зупинялися біля живописних робіт пенсіонера, інваліда війни Миколи Торішнього та братів Кобзаренків.

Усіх пригощали юшкою, пивом, квасом, солодощами. Присутнім дарували підготовлену учителями-істориками місцевої школи книжку "Історія Шпикова". Найстаршим жителям — 98-річній Анастасії Поштар та 93-річному Олексію Сікурі, а також наймолодшому Іллі Зєнову, який народився 16 вересня — подарували ковдри.

Під час Прутського походу 1711 року в Шпикові зупинявся Петро І. Про це Олександр Пушкін в "Історії Петра" пише: "9-го липня Петро з села Шпиків хотів було відпустити царицю до Польщі з її дамами; та Катерина вблагала його залишитися при ньому". Також у селищі свого часу був Тарас Шевченко.

Шпиківчан привітали голова Тульчинської райдержадміністрації Олег Новіцький, голова райради Анатолій Бузік та селищний голова Микола Панасюк.

Кошти на святкування виділили місцеві підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Шпиків відсвяткував 500-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі