четвер, 11 листопада 2010 18:45

"Скоро доживуться, що в місті не буде чим виплачувати пенсії"

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Жителі міста Ладижин сидять у черзі до кабінету юристів міської ради
Жителі міста Ладижин сидять у черзі до кабінету юристів міської ради

Третій тиждень під кабінетом №16 у приміщенні Ладижинської міськради збираються черги. Юридичний відділ допомагає пенсіонерам оформляти позови до Пенсійного фонду.

Спочатку відвідувачів приймали щодня. Тепер тільки в понеділок і середу. У черзі переважно жінки.

— Із дев'ятої ранку я тут, — каже 70-річна Стефанія Ряскіна. — Не знала, що потрібно прийти вже з копіями: чорнобильського, пенсійного посвідчення, паспорта, трудової книжки, відмови пенсійного фонду.

— Раніше за цю заяву адвокату 400 гривень треба було платити. Тепер безплатно, — додає 68-річна Галина Порфирова. — Тільки за копії документів заплатила 7,6, і все. Але хіба щось із того вийде? Ми вже стояли в черзі на безплатну приватизацію землі — де воно?

45-річна Світлана Іваненко просить у жінки, яка вже отримала позовну заяву, дати перекопіювати її:

— За цим зразком оформлю позов мамі, вона в Шаргородському районі живе. Бо її затуркають і ніхто нічого не підкаже.

В юридичному відділі міськради працюють три юристи. Щодня приймають близько сотні пенсіонерів. Оформили вже 1500 заяв.

— Право на доплату до пенсії мають діти війни і чорнобильці, — пояснює юрист міськради Ольга Малофєєва. — Діти війни мають отримувати 30 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. А всі непрацюючі пенсіонери, які проживають у зоні посиленого радіоконтролю — надбавку до пенсії в розмірі однієї мінімальної зарплати. Чорнобильці першої-четвертої категорій мають право отримувати додаткову чорнобильську пенсію в розмірі 15 відсотків від мінімальної пенсії за віком.

Мер Ладижина Валерій Коломєйцев каже, що отримав від губернатора доручення сприяти людям у вирішенні питання доплат до пенсії.

— Сьогодні управління додатково виплачує чорнобильцям і дітям війни вже близько 600 тисяч гривень, — каже начальник Ладижинського управління пенсійного фонду Анатолій Юрченко. — Пенсіонери, які мали 750–800 гривень пенсії, отримують 1800–2000. Деякі чорнобильці-інваліди замість двох тисяч пенсії зараз мають шість–вісім.

— Така практика є тільки в Ладижині, і це негативна піар-компанія міської ради. Вони скоро доживуться до того, що в місті не буде чим виплачувати пенсії, — коментує ситуацію начальник Вінницького обласного управління Пенсійного фонду Микола Черненко. — Це державні гроші. Дефіцит Пенсійного фонду на сьогодні досить високий, а ми змушені платити роздуті пенсії, на які не закладені гроші.

Ладижин належить до четвертої зони радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Зараз ви читаєте новину «"Скоро доживуться, що в місті не буде чим виплачувати пенсії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі