четвер, 26 червня 2008 19:38

Систему опалення монтують три дні

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Майстер із котлів Геннадій Кізз, 28 років, перевіряє справність установки котла. Після тестування термін гарантії продовжують на рік
Майстер із котлів Геннадій Кізз, 28 років, перевіряє справність установки котла. Після тестування термін гарантії продовжують на рік

Вінничанин Андрій Грищук два роки тому купив хату в селі Пирогово Вінницького району. Цього року вирішив замінити стару систему опалення на сучасну.

— У хаті стояв старий котел АОГВ із чугунними батареями, — розповідає чоловік. — Минулої зими було холодно, хоч ми й утеплили вікна і двері. У кімнатах було 16 градусів тепла, а в сильний мороз — менше 12.

Нещодавно Грищуки підвели воду в будинок, тому вирішили відразу купувати двоконтурний бездимохідний котел.

— На димохідний треба було спеціально вибудовувати комин, — пояснює Грищук. — Той, що лишився від старої установки, не підходив за технічними параметрами.

Спочатку чоловік від"єднав старі чавунні радіатори та зробив канавки у стінах для пластикових труб нової системи, щоб заховати їх. Стальні батареї з"єднали між собою за допомогою пластикових труб. На це майстри витратили півдня. Кілька годин установлювали котел. Грищук купив двоконтурну модель "Валіант" із клімат-системою.

— Ця система сама підбиратиме необхідний режим підігріву, — додає чоловік. — Треба лише вказати бажану температуру, яка має бути в кімнаті. Це зручно взимку, коли нікого немає вдома. Можна задавати мінімальну температуру. Так економиться газ.

Грищуки замінили старі чавунні батареї на стальні. Котел повісили на стіні в кухні. На все це чоловік витратив 8850 грн. Ще тисячу заплатив фахівцям, які встановлювали систему опалення.

— Система розрахована на 40 літрів води, — каже менеджер однієї з вінницьких фірм Геннадій Галинський, 40 років. — У чавунних батареях було майже 300. Вода перекачується за допомогою електричного насоса. За кілька хвилин у хаті стає тепло.

Залишати чавунні батареї і ставити сучасний котел майстри не радять. У них більша кількість води й металеві частинки забивають фільтри в установці.

— Пальники котла хоча б раз на рік має дивитися фахівець, — додає Галинський. — Він перевіряє тягу, температуру, горіння. Полум"я в установці має бути блакитного кольору. Якщо воно стає червоним, треба чистити пальники від пилу й сажі. Бувають випадки, коли забивається запальничок. Його теж треба періодично відчищати.

При підключенні котла робітники зобов"язані перевірити, чи нормально подається газ. Коли паливо йде неправильно, розсікач установки може швидко перегоріти.

На котел дають рік гарантії. Після тестування в лабораторії термін продовжать.

Зараз ви читаєте новину «Систему опалення монтують три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі