середа, 27 серпня 2008 19:44

Сім м"ясокомбінатів призупинили роботу

Нині в Україні не працюють м"ясокомбінати: "Івано-Франківськ" Вінницям"ясо" у Вінниці, "М"ясний дім Поділля" на Хмельниччині, "Сарним"ясопродукт" у Рівненській області, "Пустомитим"ясо" у Львівській, Ватутінський м"ясокомбінат у Черкаській, Жовтоводський у Дніпропетровській, Борегівський у Закарпатській.

— Причина закриття — нестача сировини, — зазначає Олена Злобова, експерт Всеукраїнської асоціації "Укрм"ясопродукт". — Якщо ці підприємства за два місяці не відновлять роботу, виникнуть проблеми з кваліфікованими кадрами.

Злобова зауважує щодо державної підтримки галузі:

— Це добре, що держава запровадила дотації для виробників. — Але чому на курку, яка виростає за півтора місяці, така ж дотація, як на бичка, який росте щонайменше півтора року?

В Україні є невідповідність цін реалізації та закупки, кажуть спеціалісти.

— Ми змушені працювати в збиток, — розповідає Віктор Левадін, директор Тростянецького м"ясокомбінату, що на Вінниччині. — Наш м"ясокомбінат, щоб вийти на мінімальний економічний показник, може платити виробникам не більше 11 гривень за кілограм живої ваги. При такій ціні на виході готова продукція коштує — 23 гривні. І по такій ціні приймає м"ясо наш головний замовник — москвичі.

Нині виробники збувають худобу перекупникам по 12,5 грн за кіло живої ваги, а ті продають м"ясо на базарі по 50 грн. М"ясокомбінати ж залишаються без сировини. Найзбитковіше — виробництво м"яса великої рогатої худоби. Торік показник рентабельності становив мінус 40,8%.

При постійній державній підтримці за п"ять-шість років ситуацію можна виправити. Потрібно ввозити в Україну племінне м"ясне поголів"я. На нього слід скасувати податок на додану вартість і збільшити розмір відшкодування до 6 тис. грн за голову. Три роки тому в Росії ввели подібну програму розвитку тваринництва. Уже є результат.

Зараз ви читаєте новину «Сім м"ясокомбінатів призупинили роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі