вівторок, 27 травня 2008 18:18

Сільський лікар зможе залишити собі державний автомобіль

Автор: фото: Катерина ОРЛОВА
  Тетяна Бабій: ” Деякі сільради можуть виділити на медикаменти 100–200 гривень на рік”
Тетяна Бабій: ” Деякі сільради можуть виділити на медикаменти 100–200 гривень на рік”

Вінниччина посіла третє місце в Україні за рівнем охорони здоров"я у сільській місцевості 2007-го. За останні два роки область піднялася вище, ніж на десять пунктів.

Скільки сімейних лікарів є в області?

— У сімейній медицині працює 246 закладів, — розповідає заступник начальника управління охорони здоров"я та курортів Вінницької обладміністрації Тетяна Бабій, 53 роки. — Торік фельдшерсько-акушерські пункти області отримали 200 комплектів обладнання і 40 комплектів для лікарських амбулаторій. На це витратили 6,6 мільйонів гривень.

Яка ситуація із транспортом?

— Для сільської місцевості закупали 36 санітарних автомобілів. Із них 12 — з апаратами штучної вентиляції легенів. Однак це не вирішує транспортну проблему, бо санітарний автопарк зношений на 70 відсотків.

Проблеми із медикаментами вирішуються?

— Заклади медицини в селі перебувають на балансі сільрад. Вони не завжди можуть забезпечити медикаментами. Є такі сільради, що виділяють на це 100–200 гривень на рік.

Медиків вистачає?

— В області працює 7582 лікаря, з них 44 відсотки — у селі. Медичні установи укомплектовані кадрами на 94,3 відсотка. В інтернатуру торік направили 137 спеціалістів, 68 отримали державний розподіл у сільську місцевість.

Чи їде до села працювати молодь?

— Хто навчається за державним замовленням, після інтернатури має відпрацювати три роки за розподілом. Вони не хочуть їхати у село. Просяться направити хоча б до райцентру. Майже всі райлікарні укомплектовані кадрами добре. Погана ситуація лише у Липовецькому, Чернівецькому, Чечельницькому та Піщанському районах. З Липовця багато медиків їдуть до Вінниці. У Піщанському — є де жити сімейним парам і є де працювати. Але це найвіддаленіший район.

Я сама починала в селі. Після інституту нас із чоловіком направили на роботу до Житомирської області. Там ми відпрацювали три роки. Потім переїхали до Вінниці.

Чим приваблюють спеціалістів?

— Медикам є доплата за комунальні послуги і пільги на транспорт. Ми подали заявку на додатковий автомобіль "Нива" за 50 тисяч гривень для сільського лікаря. Через три-п"ять років спеціаліст може залишити машину собі. Ми замовили 168 таких машин.

Зараз ви читаєте новину «Сільський лікар зможе залишити собі державний автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі