четвер, 14 серпня 2008 17:27

Сергій Тарута повернув музею древній кубок

  Співробітник обласного краєзнавчого музею Надія Майданюк: ”Днями двоє школярів принесли жіночу фігурку трипільської доби”
Співробітник обласного краєзнавчого музею Надія Майданюк: ”Днями двоє школярів принесли жіночу фігурку трипільської доби”

Уперше в Україні 15 серпня святкують День археолога. Єдиний на Вінниччині дипломований археолог працює в обласному краєзнавчому музеї. 40-річна Надія Майданюк закінчила Лодзський університет в Польщі. Вирішила працювати в Україні, бо жодна з європейських держав не має стільки курганів.

Скільки в області є приватних археологів-колекціонерів?

— Не менше десятка, — каже Надія. — Але вони не заявляють про себе. Вважайте, експонати в їхніх колекціях втрачені для науки.

Приватні колекціонери продають експонати музеям?

— За законом, ми не маємо права купувати археологічні експонати. Днями двоє школярів принесли жіночу фігурку трипільської доби. Марно переконували віддати її музею.

Інколи дарують нам експонати. 2003 року виставлялася приватна колекція "Платар", власниками якої є підприємці з Донецька Сергій Платонов і Сергій Тарута. Там був скляний кубок Черняхівської культури, розкопаний одним із наших археологів. Після його смерті половину речей ми не знайшли. Скляний кубок був серед пропалих. Ми сказали про це власникам колекції, і вони подарували нам його.

Чи були в області знахідки, які змінювали загальноприйняті погляди?

— У селі Бернашівка Могилів-Подільського району в 90-х роках розкопали майстерню ювеліра V–VII століття. Знайшли ливарні форми для застібок на одяг із п"ятьма промінцями на кінцях. На той час це були модні застібки в Європі. Можливо, наш ювелір виготовляв їх для європейців.

Які є забобони в археологів?

— Суто вінницька традиція є. Коли останній експонат найдено, вирізають дерев"яного ідола та спалюють на вогнищі. Цим просять духів цього місця не турбувати.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Тарута повернув музею древній кубок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі