четвер, 12 червня 2008 20:30

Селяни перекрили дорогу самоскидам

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Жителі села Могилівка Жмеринського району з минулої суботи щодня сидять на дорозі. Протестують, щоб через село не їхали вантажівки з гранітного кар’єру
Жителі села Могилівка Жмеринського району з минулої суботи щодня сидять на дорозі. Протестують, щоб через село не їхали вантажівки з гранітного кар’єру

У суботу жителі Могилівки Жмеринського району через центральну вулицю натягнули дріт із червоними прапорцями, збоку поставили саморобну табличку "Об"їзд". Так люди зупинили вантажівки, які їхали через село.

— У мене стіни трясуться в хаті, — вигукує пенсіонерка Марія Очеретна, 66 років. — Грузовики починають їздити у вісім ранку й аж до дванадцяти ночі. Їдуть один за одним, ще й на великій швидкості. А це побачила по телевізору, що грузовик в"їхав у хату. Боюся, що й у мене так буде. Поворот тут вузький.

— Дорога неширока, навіть по воду нільзя вийти, — втручається у розмову 48-річна Тетяна Головіна. — Якось вийшла з двома відрами по воду, а їде грузовик. Прижав мене в самий забор, та ще й облаяв, що стою на дорозі. А нам же нема як ходити по воду, хіба що літати.

Рік тому працівники Демидівського гранітного кар"єру зробили об"їзну дорогу за селом під цвинтарем. Однак водії не хочуть нею їздити.

— Та дорога довша на кілометр, — додає Очеретна. — А вони економлять солярку. Тут розігнався під горбок, а потім котиться собі. Хуже ті, що гружонні з кар"єру їдуть. Серед ночі сидиш і тільки считаєш, скільки ходок зробили, бо гуде хуже поїзда.  Уже думаю, скоріше б тих 12 годин стукнуло, щоб поспати.

Раніше камінь із кар"єру перевозили до Гніванської станції залізницею. Але два роки тому дорогу розібрали попередні власники каменярні.

— Вже грузовики їздять по тій об"їзній, що будував кар"єр, — пояснює сільський голова Іван Браславець, 51 рік. — Але ж селяни хочуть, щоб усі грузові машини їздили там.

Доки триває ремонт мосту в Селищі Тиврівського району, КамАЗи з Гніванського кар"єру їдуть в об"їзд через села Могилівка та Демидівка. Вони не можуть рухатися об"їзною, бо ця дорога для них завузька.

Шлях через Могилівку у вибоїнах. Цього року держава виділила 125 тис. грн на його ремонт. Роботи розпочалися. Власники кар"єру обіцяють до кінця року зробити капремонт дороги.

Після того як селяни перекрили дорогу, на ній водовоз кропить бруківку щогодини.

— Бачте, як заворушилися, — каже 81-річний Ілля Заверуха. — Доки їздили, не беспокоїлися, що тут з отсєву пилюка сипалася. У Гнівані он за радіацію платять, а тут селянам платити не треба. Хай би визнали, що це дорога промислового значення.

Легковики через село місцеві пропускають.

Зараз ви читаєте новину «Селяни перекрили дорогу самоскидам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі